/ - FOTO YOUTUBE ILUSTRACIJA
11/02/2022 u 10:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Инвеститори у страху од високе инфлације

Оштар пад индекса посљедица је извјештаја да је инфлација у САД-у у јануару достигла 7,5 одсто на годишњем нивоу

На Wall Streetu су у четвртак цијене дионица оштро пале, јер је инфлација у Сједињеним Америчким Државама достигла највише вриједности у 40 година. Стога се улагачи плаше да ће америчка централна банка, Федералне резерве, повећати каматне стопе агресивније него што се очекивало.

Dow Јones је склизнуо 1,47 одсто на 35.241 бод, док је S&P 500 потонуо 1,81 одсто на 4.504 поена, а Nasdaq индекс 2,1 одсто на 14.185 бодова. Оштар пад индекса посљедица је извјештаја да је инфлација у САД-у у јануару достигла 7,5 одсто на годишњем нивоу, више од 7,3 одсто колико су очекивали аналитичари, и највише у посљедњих 40 година.

У свих 11 најважнијих сектора S&P 500 индекса цијене дионица су пале, при чему највише у технолошком, 2,75 одсто.

Улагаче је додатно узнемирио предсједник огранка Фед-а у Сент Луису, Јames Bullard, који је казао да је након тих података увјеренији да камате треба оштрије повећати, па сада сматра да би до 1. јула камате требало повећати за цијели процентни поен. Одмах након Буллардовог коментара, на тржишту новца урачунато је да би се кључна Фед-ова камата до почетка јула могла кретати у распону од један до 1,25 одсто, а неки трговци очекују и више камате.

Очекује се да ће прво повећање камата Фед-а услиједити у марту и то вјероватно за 0,5 процентних поена, а потом се очекују још три до четири повећања камата у овој години.

- Након још једног изненађујуће снажног раста инфлације, тржиште се плаши агресивног Фед-а. И док би се убудуће ситуација с инфлацијом могла побољшавати, забринутости у вези тога да ће Фед повећати камате више него што би то требало, неће нестати док инфлација не буде под контролом- рекао је стратег у фирми LPL Financial, Barry Gilbert.

Посљедњих година раст тржишта капитала подстицала је врло лабава монетарна политика Фед-а и ниске каматне стопе, уз издашне фискалне подстицаје америчке владе, но период јефтиног новца ближи се крају. На већини европских берзи цијене дионица су порасле.

Лондонски FTSE индекс ојачао је 0,38 одсто на 7.682 бода, док је франкфуртски DAX порастао незнатно на 15.490 поена. Париски CAC ослабио је 0,41 одсто на 7.101 бод

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 15:30