Sa kongresa revizora i računovođa u Ulcinju / - ISRCG
26/09/2024 u 20:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

ISRCG: Vještačka inteligencija utiče na oblikovanje računovodstveno-revizorske profesije

Vještačka inteligencija nije prijetnja računovodstveno-revizorskoj profesiji, ali utiče na njeno oblikovanje, poručeno je sa otvaranja XIX Međunarodnog kongresa računovođa i revizora Crne Gore koji je večeras počeo u Ulcinju.

Ovogodišnji Kongres, počeo je panelom “Primjena vještačke inteligencije u savremenom poslovanju” čiji je moderator bio Radoica Luburić, Izvršni direktor Centralne banke Crne Gore.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Tuzli Edin Glogić smatra da vještačka inteligencija ima svojih prednosti, ali takođe smatra da je potrebno ograničiti u nekim segmentima.

- Informacione tehnologije utiču na oblikovanje naše profesije. Vještačka inteligencija uveliko je u primjeni u raznim segmentima našeg poslovanja, a najizraženija je u otkrivanju finansijskih prevara. Izazov pred našom profesijom je kako integrisati nove tehnologije u računovodstveno-revizorskoj profesiji, kako bi dobili ono što želimo, a to je dobar, savremen i kontrolisan alat - kazao je Glogić.

Izvršni direktor kompanije “DataDesign”, Branimir Bukilić, smatra da se vještačka inteligencija mora koristiti bez bojazni da će ona zamijeniti bilo koga.

Vuković: Računovodstvena i revizorska profesija važna u kreiranju poslovnog ambijenta

- Vještačka inteligencija neće zamijeniti bilo koju profesiju pa ni računovodstveno-revizorsku. Nove tehnologije će nam pomoći da odradimo posao sa postojećim kapacitetima, a da ubrzamo taj proces - kazao je Bukilić.

Finansijska direktorica “Crnogorski Telekom”, Gordana Blagojević, istakla je da primjena vještačke inteligencije omogućava značajno povećanje produktivnosti i efikasnosti procesa.

- Mišljenja sam da treba pronaći način da se vještačka inteligencija iskoristi na pravi način - smatra Blagojević.

Na panelu se govorilo i o mašinskom učenju, koje je, smatra profesorica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Adaleta Hasanović, samo dio vještačke inteligencije, a koje je najzastupljenije u sektoru finansija.

Profesor Univerziteta “Adriatic” Nikša Grgurević smatra da je vještačka inteligencija najzastupljenija u farmaceutskim istraživanjima, ali i u otkrivanju finansijskih prevara.

- Ne treba posmatrati vještačku inteligenciju kao opasnost jer ona može da utiče na povećanje produktivnosti - smatra Grgurević.

Tokom prve večeri Kongresa, potpisan je Sporazuma o saradnji ISRCG sa Komorom poreskih savjetnika Crne Gore, a dokument su potpisali Generalna sekretarka ISRCG, Anastasija Boljević i Predsjednik Komore poreskih savjetnika, Zoran Vukićević.

Učesnici ovogodišnjeg Kongresa su predstavnici računovodstveno-revizorske struke iz Crne Gore, regiona i EU, kao i predstavnici nadležnih državnih institucija i regulatora, bankarskog sektora, akademske profesije, javnog i realnog sektora.

Takođe, na Kongresu će biti predstavljeni radovi eminentnih autora, objavljenih u Zborniku radova sa Kongresa, a u naredna dva dana, biće održano i više panela na relevantne i aktuelne teme za računovodstveno-revizorsku profesiju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. septembar 2024 16:52