Привредна комора Црне Горе / - фото: Лого ПКЦГ
30/06/2021 u 10:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Извjесна успjешна туристичка сезона

Представници Министарства економског развоjа саопштили су да се реализациjа циља успjешне туристичке сезоне чини извjесном, али да jе важно да се туристички посленици фокусираjу и на постсезону, како би се остварили добри резултати и у том периоду.

Вршилац дужности директорице Директората за развоjне проjекте у туризму у том министарству Александра Гардашевић Славуљица jе на сjедници Одбора удружења туризма и угоститељства Привредне коморе (ПКЦГ) истакла значаjне напоре коjе jе Влада уложила за припрему и несметану реализциjу туристичке сезоне.

Према њеним риjечима, иако ниjе било очекивано, сада се може рећи да су биле на мjесту храбре прогнозе добрих резултата током ове сезоне, с обзиром на то да се биљежи посjета на нивоу од 80 одсто из упоредног периода 2019. године, те да се опоравља авио-саобраћаj.

- Добри резултати у авио-саобраћаjу су назнака опоравка туризма - рекла jе Гардашевић Славуљица и додала да jе наjављено да ће 15 компаниjа саобраћати према Подгорици и то пет нових, а 30 према Тивту и то седам нових.

image

Привредна комора

- Привредна комора

Како се наводи у саопштењу ПКЦГ, Европска униjа (ЕУ) ће ових дана обjавити да jе Црна Гора на њеноj зеленоj листи, па се, сматра Гардашевић Славуљица, могу очекивати - ласт минуте“ доласци са тог веома значаjног тржишта, jер jе риjеч о гостима велике платежне моћи.

- Не смиjемо прокоцкати ову стабилну епидемиолошку ситуациjу коjа има тенденциjу даљег побољшања. Обавеза свих нас jе да подижемо свиjест грађана о значаjу имунизациjе, придржавања здравствених мjера и одговорног понашања нарочито током сезоне - казала jе Гардашевић Славуљица.

Према њеним риjечима, види се потреба за подршком локалним туристичким организациjама на сjеверу, како би на наjбољи начин промовисали туристичку понуду ове области.

- Чини ми се извjесном реализациjа циља успjешне туристичке сезоне. Мислим да jе важно да се туристички посленици фокусираjу и на постсезону како бисмо имали добре резултате и у том периоду - додала jе Гардашевић Славуљица.

Одбор удружења jе на сjедници коjа jе одржана у згради Општине Моjковац разматрао реализациjу љетње туристичке сезоне са посебним освртом на сjевер, као и припрему плана активности за реализациjу зимске сезоне 2021/2022.

Предсjедник Општине Моjковац Ранко Мишнић саопштио jе да се на том подручjу реализуjу значаjне инвестициjе коjе доприносе туристичкоj валоризациjи Бjеласице.

- На подручjу Моjковца, тачниjе Бjеласице, 'троши се' тренутно више од 30 милиона ЕУР у радове на инфраструктури, жичаре, стазе, базноj станици за напаjање електричном енергиjом. Надам се да ће актуелна Влада препознати потенциjале Моjковца и да ће се наставити проjекти његовог интензивног развоjа - казао jе Мишнић.

Он jе посебно апострофирао унапређење хотелских капацитета на подручjу те општине.

- Почела jе изградња хотела високе категориjе коjи компаниjа 'Челебић' гради за групу ИнтерЦонтинентал. Општина jе издала урбанистичке услове за 30 хиљада квадрата хотелских капацитета на простору некадашњег комбината 'Вукман Крушчић', коjи jе раниjе купио инвеститор из Русиjе и данас имамо идеjни проjекат за сагласност главног државног архитекте. Исти инвеститор jе заинтересован за изградњу гондоле Моjковац - скиjалиште Бjелогривац - навео jе Мишнић.

Општина Моjковац jе такође посвећена и развоjу сеоског туризма и увођењу домаћинстава коjа се баве том врстом услуга у легалне токове.

На подручjу Моjковца jе тренутно 19 регистрованих домаћинстава у сеоском туризму.

Општина jе кроз агробуџет опредиjелила подршку агротуризму, односно овим домаћинствима, вриjедну 50 хиљада ЕУР.

Представница Националних паркова (НПЦГ) Нела Вешовић Дубак саопштила jе да у посљедње двиjе седмице биљеже интензивниjе туристичке посjете, нарочито Дурмитора и Биоградске горе.

- Прошлог викенда jе у НП Дурмитор било посjетилаца на истом нивоу као у истим данима 2019. године, што jе веома охрабруjуће - прецизирала jе Вешовић Дубак.

Туристима су изашли у сусрет jединственом картом за све националне паркове по циjени од 13,5 ЕУР, упола мањоj него раниjе.

Вања Крговић Шаровић из Туристичке организациjе (ТО) Жабљак подсjетила jе да jе туристичка сезона на том подручjу почела приjе десетак дана доласком првих туриста.

Биљеже добру посjету из Израела, Русиjе, Бjелорусиjе, Казахстана, а очекуjу Словенце и Пољаке.

- Иако jе ове године изостао рани букинг, очекивања су да капацитети у jулу и августу буду доборо попуњени - рекла jе Крговић.

Петар Вучинић из ТО Моjковац сматра да коронакриза ниjе обесхрабрила инвеститоре, па jе велики броj туристичких капацитета адаптиран или jе у изградњи.

- Сви капацитети су спремни за туристе. Биће ово година стабилизациjе туризма и у Моjковцу, што jе добра основа за његов даљи развоj - сматра Вучинић.

Према његовим риjечима, посљедњих 15 дана примjетни су броjни страни гости коjи углавном долазе на jеднодневне излете у Моjковац.

Данило Новаковић из предузећа Скиjалишта Црне Горе казао jе да након успjешне зимске сезоне, са више од 60 хиљада посjетилаца, припремаjу љетњу понуду у партнерству са туристичким агенциjама.

- Не желимо да будемо само зимска дестинациjа, већ центар планинског туризма коjи ће радити циjеле године - рекао jе Новаковић.

Предсjедник Одбора, Ранко Jововић, оциjенио jе да се велик спектар проблема, коjи оптерећуjу пословање у туризму, може риjешити само стратешки, партнерском сарадњом и синхронизованим дjеловањем привреде и државних институциjа.

- Неопходно jе уложити додатне напоре да би се, колико jе могуће, сузбила сива економиjа и зауставило нелегално пословање у овом сектору, коjе доводи до одлива новца из наше земље, али и девалвира туристичку понуду - поручио jе Jововић.

Главна туристичка инспекторка Светлана Шљиванчанин наjавила jе да ће 12 инспектора од 10. jула интензивно контролисати пословање на приморjу, а фокус ће бити на сузбиjању сиве економиjе.

- Према онима коjи легално послуjу наступаћемо превентивно, но таквог дjеловања неће бити према сивоj економиjи, већ ћемо кажњавати и печатити обjекте - закључила jе Шљиванчанин.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

21. septembar 2024 15:51