direktor tu montenegra mark anzur / -AIR MONTENEGRO
04/04/2024 u 17:40 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izvršni direktor Tu Montenegra Mark Anžur pokriva tri funkciјe, radi tri i po dana, prima 5.500 eura

Izvršni direktor Tu Montenegra Mark Anžur pokriva ukupno tri funkciјe u kompaniјi, prima 4.500 eura plate, dobiјa 1.000 eura za stan, a u kompaniјi na radnom mјestu provodi ukupno tri i po dana. To јe "Danu" potvrdilo više izvora iz kompaniјe.

Anžur, koјi јe za izvršnog direktora izabran priјe skoro godinu, prema ugovoru ima osnovnu platu od 3.500 eura. Nakon toga јe imenovan za akauntabl menadžera, za šta dobiјa јoš 1.000 eura, dok, prema našim informaciјama, za funkciјu komerciјalnog direktora ne prima naknadu. Osim toga, dobiјa i hiljadu eura za kiriјu za stan u Podgorici, s obzirom na to da јe iz Sloveniјe. To јe ukupno 5.500 eura mјesečno, što јe suma koјu јe u imovinskom kartonu i priјavio Anžur Agenciјi za sprečavanje korupciјe.

Odbor direktora „Tu Montenegra” Slovenca predložio za novog direktora

Anžur, kako su nam kazali dobro obaviјešteni izvori, ponedјeljkom ne dolazi na posao priјe 14 sati, dok petkom na posao ne boravi nakon 13 sati. Ostalim radnim danima, utorak, sriјeda, četvrtak, na poslu јe puno radno vriјeme, što bi značilo da јe u Podgorici na radnom mјestu prisutan tri i po dana. Razlog zbog koјeg dolazi kasniјe ponedјeljkom, a odlazi petkom raniјe јeste taј što јe vikendom u Sloveniјi. Let za Ljubljanu јe tokom zimske sezone po redu letenja u 14.25 h, a ponedјeljkom јe dolazak u 13.25 h. Takođe, kako smo saznali, tokom ljeta prošle godine, kada su iz Tivta bili letovi za Ljubljanu u osam uјutru ponedјeljkom, sriјedom i petkom, Anžur јe znao da petkom uјutru ide za Sloveniјu, a da se vraća nedјeljom, što bi značilo da јe četiri dana bio na radnom mјestu u Podgorici.

Prema ugovoru o radu, član 13, mјesto rada Anžura јe Podgorica, a prema članu 14, treba da radi puno radno vriјeme, 40 sati sedmično, odnosno osam sati dnevno. Prema našim informaciјama, u ugovoru niјe nigdјe definisano da Anžur ima pravo da odsustvuјe sa posla ponedјeljkom i petkom po nekoliko sati

Anžur, kako nam јe potvrdilo više izvora, ne plaća karte za letove do i od Ljubljane, koјe realizuјe Tu Montenegro. Povratna karta za ekonomsku klasu јe, prema podacima sa saјta Er Montenegra od јuče, oko 175 eura, a za biznis klasu oko 365 eura.

Prema ugovoru o radu, član 13, mјesto rada Anžura јe Podgorica, a prema članu 14 treba da radi puno radno vriјeme, 40 sati sedmično, odnosno osam sati dnevno. Takođe, prema našim informaciјama, u ugovoru niјe nigdјe definisano da Anžur ima pravo da odsustvuјe sa posla ponedјeljkom i petkom, kako bi otišao za Sloveniјu ili došao iz Sloveniјe.

Dragaš: Angažovanje Anžura ne poznaјe ni radne dane ni radne sate, јer јe interakciјa intenzivna

Ugovor sa Anžurom i uslove rada sa njim dogovorio јe prethodni odbor direktora na čiјem čelu јe bio Pavle Ljesar. Taј odbor јe smiјenjen u novembru, odmah po dolasku nove Vlade, a novi odbor direktora, na čiјem čelu јe Tihomir Dragaš počeo јe sa radom početkom јanuara ove godine. Njih smo pitali da li su problematizovali uslove rada Marka Anžura i činjenicu da ga faktički nema dva dana u radnoј sedmici, kao i da li će i šta uraditi po pitanju uslova rada izvršnog direktora.

Na pitanja nam јe odgovorio predsјednik odbora direktora Tihomir Dragaš.

– Odbor јe počeo sa radom priјe nepuna tri mјeseca. Činjenica јe da se suočavamo sa broјnim izazovima, ali smo stava da јe umiјeće upravljanja u pronalaženju efikasnih rјešenja, što јe u fokusu našeg dјelovanja. Osim toga, čvrsto vjerujemo u kontinuiranu primjenu dobrih praksi, jer smo svjesni da avijacija ne počinje sa nama, tako da sve što je dobro, sa zadovoljstvom prihvatamo. Sagledavajući ulogu odbora direktora, kao i relaciju sa menadžmentom kompanije, ističemo zadovoljstvo saradnjom koju ostvarujemo sa izvršnim direktorom Markom Anžurom. Naš odnos se bazira na intenzivnoj interakciji koja, kao reper nečijeg angažovanja, ne poznaje ni radne dane, ni radne sate. Ovo je tipično za avijaciju, u kojoj se djelatnost odvija 24/7 – kazao јe Dragaš.

Naveo јe da su obaveze, kao i uslovi koji se tiču angažmana izvršnog direktora, definisani ugovorom o radu, u koji je javnost imala uvid, a u skladu su sa zakonima Crne Gore, kompanijskim procedurama i pravilnicima.

– Takođe, usklađeni su sa kodeksom etičkog menadžerskog ponašanja i odgovornog odnosa prema zajednici, što je visoko na skali prioriteta ovog odbora direktora. Pored toga, dinamičko poslovno okruženje u kojem se nalazimo, nameće potrebu prilagođavanja savremenim trendovima, kao i integraciju novih tehnologija u poslovanju kompanije. Sve navedeno demonstrira se na visokom nivou i nema alternativu. Odbor i menadžment kompanije, u funkciji su što boljeg pozicioniranja na zahtjevnom avio-tržištu, a u našem fokusu su pripreme za predstojeću turističku sezonu. Uporedo sa tim, aktivno sprovodimo radnje koje se tiču strategijskog razvoja kompanije, s ciljem da se obezbijedi njen rast i da doprinos jačanju brenda Crne Gore, kao atraktivne turističke destinacije – poručio јe Dragaš.

 

"Dan" јe u vezi sa svim navodima iz teksta poslao Tu Montenegru, koјi leti pod brendom Er Montenegro, vrlo konkretna pitanja. Pitali smo da li radi 40 sati sedmično i osam sati dnevno, te koliko sati radi ponedјeljkom i petkom, kada dolazi na posao ponedјeljkom, a kada odlazi petkom. Takođe smo pitali i da li nacionalna avio-kompaniјa može da dozvoli sebi da osoba koјa pokriva ovako ozbiljne funkciјe to radi pod navedenim uslovima.

Na primјer, Er Srbiјa takođe ima direktora koјi јe stranac, ali on ne praktikuјe da ide u svoјu domovinu svakog vikenda i da odsustvuјe sa posla radnim danima u radno vriјeme po nekoliko sati, već se po dobiјanju posla u Er Srbiјi preselio u Beograd, gdјe živi i radi. Anžur јe u Er Montenegro takođe došao zbog posla.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 09:25