Joković - Fan Kun / - MPŠV
27/03/2024 u 09:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Joković - Fan Kun: Jačanje bilateralnih veza u poljoprivrednom sektoru

Kina i Crna Gora njeguju tradicionalno prijateljstvo i postoji ogroman potencijal za saradnju u oblasti poljoprivrede između ove dvije zemlje, saopštio je ambasador NR Kine u Crnoj Gori Fan Kun tokom sastanka sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimirom Jokovićem. 

Ambasador Fan je kazao da je Kina velika poljoprivredna zemlja, te da kineska vlada pridaje veliki značaj pitanjima poljoprivrede. Naglasio je da

-  Kina spremna da aktivno promoviše izvoz crnogorskih visokokvalitetnih poljoprivrednih proizvoda u Kinu, te da radi na jačanju razmjene i saradnje u oblasti poljoprivrede, stvarajući nove prilike za saradnju u domenu ekološke, pametne i digitalne poljoprivrede, naveo je Fan Kun.

Ministar Joković je naglasio značaj napredne tehnologije u oblasti poljoprivrede koju posjeduje Kina, izražavajući spremnost Crne Gore da unaprijedi saradnju u ovom sektoru. Takođe je istaknuto da će Crna Gora aktivno raditi na povećanju izvoza poljoprivrednih proizvoda poput crnogorskog vina i mesnih proizvoda, te da su dobrodošle investicije kineskih kompanija, posebno u sektorima ribarstva i šumarstva.

Istaknut je značaj dosadašnje uspješne saradnje u oblasti obrazovanja i organizovanja studijskih posjeta Kini za stručnjake u poljoprivredi. Takođe, razmatrane su mogućnosti privlačenja kineskih investicija i širenja saradnje, kao i u razvoju pametne i ekološke poljoprivrede.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:46