Predstavljen rezultati projekta Upravljanje sedimentom i zaštita vodoizvorišta Bolje sestre / - FOTO: UPRAVA ZA VODE
13/06/2024 u 11:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Joković: Obnova obala, kontrola erozije i upravljanje sedimentom prioriteti su ministarstva

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković je saopštio da je obnova obala, kontrola erozije i upravljanje sedimentom prioriteti su ministarstva, na čemu će biti rađeno kroz projekte sa međunarodnim organizacijama, dosljednim sprovođenjem regulative, integracijom upravljanja sedimentom u planove korišćenja zemljišta, te unapređenjem sistema za monitoring.

Joković je to kazao na predstavljanju rezultata projekta „Upravljanje sedimentom i zaštita vodoizvorišta Bolje sestre“ koji je sprovela Uprava za vode u saradnji sa Svjetskom bankom.

Svjetska banka pružila je tehničku pomoć Crnoj Gori u cilju postavljanja strategije za upravljanje sedimentima i očuvanje vodnih resursa, a što je veoma značajno za vodosnabdijevanje crnogorskog primorja. Naime, formiranje sedimentnih naslaga značajno smanjuje propustljivost korita rijeka, što ima posljedice na hidrološki režim, skladištenje vode i poplave.

image

Predstavljen rezultati projekta Upravljanje sedimentom i zaštita vodoizvorišta Bolje sestre

- FOTO: UPRAVA ZA VODE

- Ovaj projekat je ključan za Crnu Goru, ne samo zbog vodosnabdijevanja, već i zbog zaštite ekosistema rijeke Morače i njenog priobalnog područja. Takođe, zaštita izvorišta Bolje sestre i njegovo održivo upravljanje su od suštinske važnosti za dugoročni razvoj našeg primorja. Dakle, ova inicijativa nije samo ekološki, već i ekonomski imperativ - saopštio je Joković.

Denis Mesihović, kordinator programa Svjetske banke, kazao je da povećana potražnja za vodom u Crnoj Gori, zbog ekonomskog razvoja, posebno sektora turizma, u kombinaciji sa uticajima klimatskih promjena zahtijevaju sveobuhvatne mjere za poboljšanje institucionalnog i regulatornog okvira upravljanja vodama kao i ulaganje u infrastrukturu kako bi se osiguralo da i kvalitet i količina dostupne vode budu adekvatni kako bi se zadovoljile javne potrebe kao i za ekonomski razvoj Crne Gore.

- Svjetska banka će podržati Vladu Crne Gore u implementaciji strateških projekata upravljanja vodama, vodosnabdijevanju kao i jačanju kapaciteta javih preduzeća u ovom sektoru za modernizaciju pružanja usluga i osiguranje boljeg i održivijeg korišćenja vodnih resursa -kazao je Mesihović i izrazio zadovoljstvo uspješnom saradnjom sa nadležnim resorima. 

Direktorica Uprave za vode Vesna Bajović, naglasila je da je cilj projekta da se osigura dugoročna održivost vodosnabdijevanja crnogorskog primorja kroz adekvatno upravljanje sedimentom i zaštitu ključnih vodnih resursa.

- Tokom proteklih mjeseci, zajedno sa konsultantima Svjetske banke, sproveli smo detaljne analize i terenske posjete, što je rezultiralo nizom konkretnih preporuka i akcionih planova - kazala je Bajović.

Crnogorska privreda se u velikoj mjeri oslanja na primorski turizam, ali je, prema ocjenama Raimunda Maira iz Svjetske banke, neadekvatno upravljanje sedimentom na rijeci Morači negativno uticalo na izvorište Bolje sestre, ključni izvor za vodosnabdevanje priobalja.

Ministarstvo zabranilo gradnju asfaltne baze na vodoizvorištu Bolje sestre

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jun 2024 12:41