Vladimir Joković / - FOTO: SNP
19/07/2023 u 16:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Joković: Podržaću predlog sporazuma izmeđe države i konzorcijuma oko Bolnice Meljine

Kao čovjek iz privrede, nikada ni u jednom trenutku ni bih bio za to da se nanese bilo koja materijalna šteta, ne samo pojedincu, od strane države, kazao je Joković

“Oko predloga poravnanja oko Bolnice Meljine, koji je Vladi poslala Atlas grupa Duška Kneževića, prvo da se upoznam sa svim relevantnim činjenicama. A prvi korak u tim pregovorima treba da bude  zašto je napravljen problem sa tom kompanijom. Ako je i to politički motivisano, ako Duško Knežević nije htio lažno da svjedoči u procesu “državni udar”, to je za svako poštovanje onoga koji nije pristao da lažno svjedoči. I neko ko je pretrpio štetu to što nije lažno svjedočio, mora se imati u vidu. Kao čovjek iz privrede, nikada ni u jednom trenutku ni bih bio za to da se nanese bilo koja materijalna šteta, ne samo pojedincu, od strane države. Koliko zaposlenih, koliko PDV-a, koliko je dovedeno stranih investitora preko te kompanije, koliko nekih inovativnih procesa pokrenutih u Crnoj Gori… Kad u pitanju taj interes, ja predsjednik komisije za Bolnicu Meljine, smatram da je najvažnije u ovom trenutku, i to zastupam, da građani Herceg Novog imaju bolnicu. Da li ćemo u ovom trenutku procijeniti da bi najbolje bilo to poravnanje, ako je to prihvatljivo rješenje, apsolutno glasam za to!”, rekao je potpredsjednik Vlade i lider SNP-a Vladimir Joković gostujući u emisiji “KLUB A+ sa Meli” na A PLUS TV.

Autor emisije i voditeljka Meli Ramusović podsjetila je Vladimir Jokovića , da kada se govori o nepočinstvima prethodnog režima, nameće se tema Duška Kneževića. Kako smo saznali iz njegove odbrane, taj progon je bio zbog toga što on nije htio lažno da svjedoči povodom “državnog udara”. A opet, on još uvijek nije u Crnoj Gori, pored toga što je aferom “koverta” koju je objavio izazvao “državnu revoluciju”. Iz redova SNP-a bio je ministar pravde u 43. Vladi i nije se postarao da Knežević dobije procjenu bezbjednosti, niti da se izbori da da dobije isti tretman koji je dobio od strane Interpola, koji je ukinuo potjernice za njim, jer su bile politički motivisane, kako je Interpol zaključio i odlučio.

“To je vrlo jednostavno i prosto pitanje. Ono što mogu da kažem sa moje tačke gledišta, jeste da je afera “Koverta” i te kako uzdrmala političku scenu. I po prvi put se vidjelo na šta su neki skloni, da uzmu novac da kupuju glasače. Koliko mi se čini, tužilaštvo aspolutno nije htjelo bilo da učini nešto”, rekao je Joković.

•Definisali su to kao pranje novca, iako je to bio politički reket i iznuda…

- Nikakvog nije bilo dešavanja od strane tadašnjeg tužilaštva. Ali imamo jednu situaciju za mene prosto jednostavnu. Neko ko je po presudi Interpola politički diskriminisan i napustio državu i, srećom, imao boravak u Britaniji, koji nije uhapšen i isporučen od strane Interpola, po potjernici iz Crne Gore i režima DPS-a koji je sve to kontrolisao.

Oni nijesu tražili niti se bavili ovim kriminalnim aktivnostima iz skaj aplikacija iz kojih vidimo kako su se dijelile pare. Hoće da kažu da navodi iz skaj aplikacija nisu istinite, odakle one slike kad se vidi kako pojedini kako ih muče tako i šta se sve dešava.

Tako je neko ko je otišao za vrijeme tog režima, ima želju da se vrati u Crnu Goru, i da pred javnosti Crne Gore, pravosuđem Crne Gore, dokazuje da bio politički progonjen. Ja nikakav problem ne vidim da se Dušku Kneževiću vrata širom otvore, ne u smislu da se otvore i da slavodobitno dočekamo bilo koga, nego da se čovjeku otvore vrata i da se vrati u svoju domovinu, da dokazuje da li je kriminalac, da li je prao novac, da li je bio najbolji biznismen do ovoga šta je u biznisu napravio zaista su to velike stvari.

Ja bih odmah učinio i dozvolio, odnosno garantovao bezbjednost Dušku Kneževiću da dođe u Crnu Goru, da se taj njegov slučaj konačno riješi. Po meni je mnogo normalnije da neko dobrovoljno dođe, nego da se šalju potjernice i hapsi i transportuje, da bi odgovarao za nešto što mu je iz političkih pobuda nametnuto.

•Pošto je Interpol ukinuo potjernice koje je Crna Gora raspisala za Duškom Kneževićem, zašto ministar pravde u 43. Vladi nije djelovao i obezbijedio garancije da se gospodin Knežević pojavi u Crnoj Gori?

- To je već pitanje za ministra pravde i ne bih komentarisao… D sam ministar pravde, ja bih dozvolio i sve bih učinio da Duško Knežević dođe u Crnu Goru, i da u jednoj normalnoj proceduri da se napravi revizija čitavog procesa, da li je u pravu Interpol koji je tako postupio, ili je u pravu DPS koji je učinio to što je učinio. A učinio je da je jednu uspješnu kompaniju, možda i najuspješniju u Crnoj Gori, potpuno uništi, ostavi ljude bez posla!

Nisam ulazio u detalje čitavog procesa. Čovjek želi da se vrati, neka se vrati. Ako ima nekih nejasnoća i da bude nešto što bi moglo izazvati sudske procese, neka odgovara za to, a ako nema, neka nastavi da radi.

•Često razgovaramo sa političarima o toj temi u ovom studiju, oni svi razmišljaju u pravcu kao što vi govorite. Međutim, od 2020. prošle su tri godina, a predsjednik Atlas grupe još nije u Crnoj Gori, ne može da dobije procjenu bezbjednosti, da li to znači da nekome iz sadašnje vlasti ne odgovara da on bude tu. A znamo kako je pokrenuo ne samo aferu “koverta”, nego i “kastodi račun”, “prvi million”, “ničija kuća”…

- Mnogo toga je pokrenuto i to je doprinijelo padu DPS-a i tog režima. Naravno, ja da sam na mjestu Duška Kneževića, došao bi na granicu Crne Gore i rekao: ja dolazim, vi ste država pravde i morate meni da obezbijedite sigurnost i garantujete bezbjednost!”

•On ne može da dobije procjenu bezbjednosti.

- Ja ne znam zašto ne može da dobije tu procjenu. To može da dobije bilo koji čovjek.

Ako mu je zaista ugrožena bezbjednost, onda mu se mora reći da mu je ugrožena bezbjednost. Naši unutrašnji organi bezbjednosti nijesu u stanju da to garantuju, a to bi bilo porazno za Crnu Goru koja želi da uđe u Evropsku uniju a ne može da garantuje bezbjednost svom građaninu!

Zašto je Dušku Kneževiću ugrožena bezbjednost. Duško Knežević je samim tim njegovim objavama i šta je posle toga bilo, izazvao je veliki animozitet kod onih koji se bave organizovanim kriminalom i korupcijom u Crnoj Gori.

I umjesto da oni odgovaraju, i da oni budu progonjeni na svakom mjestu dokle ne budu u potpunosti odgovarali za ono što su činili, sad imamo drugo da neko ko je sve to otkrio, ima problem da dobije procjenu bezbjednosti u Crnoj Gori. To nije dobra poruka za građane Crne Gore. Posebno kad je Interpol presudio, da su povučene potjernice, zašto ne bi došao.”

•Bitno pitanje oko Atlas grupe, to je Bolnica Meljine. Vi ste potpredsjednik 43. Vlade, iz redova SNP-a je i ministar zdravlja. Znamo da je Atlas grupa, kao vlasnik Kompleksa Meljine, uputila Vladi predlog za poravnanje, što bi bilo mnogo bolje rješenje od onoga što se traži u arbitražnom procesu. Saznajemo da bi pojedini ministri mogli da glasaju - Prvo, kad je to pitanje poravnanja oko Bolnice Meljine, pogledao bi kakav je to predlog, da se upoznam sa svim relevantnim činjenicama. A korak u tim pregovorima je zašto je napravljen problem sa tom kompanijom. Ako je i to politički motivisano, ako Duško Knežević nije htio lažno da svjedoči u procesu “državni udar”, to je za svako poštovanje onoga koji nije pristao da lažno svjedoči. I neko ko je pretrpio štetu to što nije lažno svjedočio, mora se imati u vidu.

Naravno, kao čovjek iz privrede, nikada ni u jednom trenutku ni bih bio  za to da se ne nanese bilo koja materijalna šteta, ne samo pojedincu, od strane države…

Koliko zaposlenih, koliko PDV-a, koliko je dovedeno stranih investitora preko te kompanije, koliko nekih inovativnih procesa pokrenutih u Crnoj Gori, i tako dalje.

Dakle, kad je u pitanju taj interes i zato što sam ja predsjednik komisije za Bolnicu Meljine, ono što je najvažnije u ovom trenutku, i to zastupam, jeste da građani Herceg Novog imaju bolnicu. Da li ćemo u ovom trenutku procijeniti da bi najbolje bilo to poravnanje, ako je to prihvatljivo rješenje, apsolutno glasam za to!

Ako se posle negdje pokaže da je sve što je oduzimano Dušku Kneževiću i Atlas grupi bilo politički motivisano, mora sve da se vrati na početak. Ako Duško Knežević pristaje na poravnanje, naravno i to je dobro. Ovdje treba da bude prioritet zdravstvena zaštita građana Crne Gore, prevashodno Herceg Novog. Sa tom Bolnicom Meljine treba sve uraditi da radi u punom kapacitetu. Ovakvo je stanje kakvo je, dosta je ova Vlada uradila da se stabilizuje rad Bolnice Meljine. I kad je u pitanju to poravnanje koje bi dovelo do rješenja, zašto ne bi i to uradili.

Inače, ovdje sam prosto osjetio da kod nas postoje ljudi, koji ili neće ili ne mogu ili imaju neku barijeru, čim se pojavi neka ličnost gdje se kroz medije pominjala na ovaj ili onaj način, niko ne želi da donese odluku. Svi bi vlade tako trajale neka to stoji. Ja sam čovjek koji voli da donosi odluke. Bog mi je da tu hrabrost da kažem hoću to i to.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 21:20