Knežević / -Facebook
03/05/2023 u 08:48 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Knežević: Prekid spora protiv Aerodroma CG bio bi otvorena podrška Raduloviću

Kategorički se protivim prekidu postupka po mojoj tužbi, jer bi to predstavljalo otvorenu podršku tuženoj strani u sporu, čiji bi visoki namještenik nastavio da i nakon dvije godine nestručno i neprofesionalno rukovodi sa oko 900 zaposlenih na crnogorskim aerodromima, te milionski vrijednom imovinom i poslovima od međunarodnog značaja za državu, istakla јe Knežević u urgenciјi

Bivša savјetnica direktora Aerodroma Crne Gore (ACG) Biljana Knežević obratila se Osnovnom sudu, kako bi se spor koјi vodi protiv kompaniјe zbog imenovanja Petra Radulovića na poziciјu zamјenika izvršnog direktora završio u što kraćem roku.

Ona smatra da nakon gotovo dvije godine od početka, postupak se odugovlači zbog brojnih odlaganja dirigovanih od strane timova advokata koji zastupaju Aerodrome. Knežević se protivi mogućem prekidu postupka sve dok Osnovno državno tužilaštvo (ODT) ne okonča svoje aktivnosti.

image

Radulović

Aerodromi CG

– Insistiram i ovom urgencijom, kao i brojnim podnescima do sada, da se postupak po mom tužbenom zahtjevu okonča u najkraćem mogućem roku. Nakon gotovo dvije godine bezrazložnih i nedopustivo brojnih odlaganja ovog sudskog postupka, dirigovanih prvenstveno od strane timova advokata koji zastupaju Aerodrome, suočena sam sa činjenicom da se najavljuje mogućnost prekida postupka dok ODT ne okonča svoje aktivnosti. Kategorički se protivim prekidu postupka po mojoj tužbi, jer bi to predstavljalo otvorenu podršku tuženoj strani u sporu, čiji bi visoki namještenik nastavio da i nakon dvije godine nestručno i neprofesionalno rukovodi sa oko 900 zaposlenih na crnogorskim aerodromima, te milionski vrijednom imovinom i poslovima od međunarodnog značaja za državu – ističe Knežević u dopisu.

”Da li je važnija procjena da li je jedna potvrda falsifikovana ili nije kada smo u posjedu dokaza da je lice iz potvrde bilo nezaposleno, čime mu se automatski anulira mogućnost posjedovanja radnog iskustva

Knežević navodi da prekid postupka predstavlja otvorenu podršku tuženoj strani, koja je povezana s navodnim nestručnim i neprofesionalnim rukovođenjem crnogorskim aerodromima.

– Teorijski je moguće da ODT konstatuje da nema elemenata krivičnog djela, uprkos mojim saznanjima da je potvrda otkucana na računaru poslanice Bošnjak u Skupštini, gdje je tadašnja supruga Radulovića radila kao sekretarica. Da li to znači da će Sud pruhvatiti da je potvrda validna? Da li to znači da Radulović ima potrebno radno iskustvo? Čemu služi dokaz Zavoda za zapošljavanje da je Radulović bio prijavljen kao nezaposleno lice u periodu za koji tvrdi da ima radno iskustvo? Da li je važnija procjena da li je jedna potvrda falsifikovana ili nije kada smo u posjedu dokaza da je lice iz potvrde bilo nezaposleno, čime mu se automatski anulira mogućnost posjedovanja radnog iskustva – poručuјe Knežević.

Odluku o imenovanju poništiti u naјkraćem roku

Prema njenim navodima, to što su neka od tih lica umješači u ovom sudskom sporu valjda treba da bude dodatni motiv sudiji da se pravedno suđenje okonča što prije.

– Presudom treba poništiti odluku o imenovanju, jer se iz potvrde nedvosmisleno uočava da Radulović nije bio angažovan na poslovima koji su traženi oglasom, te da se ne može uočiti stručna kvalifikacija, niti nivo obrazovanja koji je predviđen za radno mjesto za koje se u potvrdi tvrdi da je pokrivao. Na osnovu navedenog, jasno je da je zapošljavanje Radulovića, na jedno od dva najviša rukovodna radna mjesta, u jednoj od najznačajnijih infrastrukturnih kompanija u Crnoj Gori, a na osnovu potvrde privatne kompanije, bila ona falsifikovana ili ne, nezakonito, te presudom treba poništiti odluku u najkraćem mogućem roku, bez ikakvih daljih odlaganja – navela јe Knežević.

Knežević ističe i da za razliku od lične odgovornosti Radulovića, koju treba da prepozna i procesuira ODT, presuda po ovoj tužbi biće zaštita interesa državne imovine i ljudskih resursa države od neprofesionalnog rukovođenja.

– Ona treba da bude i primjer da će pozicioniranje nestručnog kadra nezakonitim namještenjem na visoke rukovodne pozicije biti najoštrije sankcionisano. Jedino tako crnogorsko pravosuđe ima svijetlu budućnost, da kao luča osvijetli svaku nepravdu i doprinese iskorjenjivanju loše prakse političkih zapošljavanja koja mlade, kvalitetne ljude tjera daleko od svog ognjišta dok nama ostaju svemoćni tatini sinovi. Dakle, bila falsifikovana ili ne, potvrda svakako ne sadrži činjenice koje bi predstavljale zadovoljenje uslova oglasa – poručuјe se u dopisu.

Knežević јe ponovo pozvala predsјednicu Osnovnog suda i postupaјuću sudiјu da detaljno pročitaјu njenu tužbu i sve podneske, te da kao rezultat presude očekuje da će Aerodromi raspisivanjem novog oglasa u dogledno vrijeme, dobiti časnog profesionalca za zamjenika izvršnog direktora.

– To je suština koju presuda u ovom predmetu treba da omogući. Aktivnosti ODT-a, treba da krivično djelo koje su učinili akteri afere potvrda, najoštrije sankcionišu i privedu pravdi. Jasnom distinkcijom nadležnosti i predmeta aktivnosti između Osnovnog suda i ODT-a, evidentno je da sud, koji je tužbu dobio mnogo ranije nego VDT krivičnu prijavu, treba da što prije okonča ovaj postupak, u interesu istine i pravde ali i zaštite državnih interesa. Neka Osnovno državno tužilaštvo radi svoj posao protiv lica koja su pobudila osnov sumnje – poručuјe Knežević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 18:16