rijeka Ljevaje / - SACUVAJMO BJELASICU
12/04/2024 u 14:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kolašin: Mještani najavljuje krivičnu prijavu zbog projekat zahvatanja vode rijeke Ljevaje

Dio mještana i vlasnika imanja u selu Mušovića Rijeka najavljuju da će ubrzo podnijeti krivične prijave og projekat zahvatanja vode rijeke Ljevaje.

Prijave su najavili „protiv svih aktera procedura, koje su dovele do potpisivanja ugovora i Aneksa ugovara, za projekat zahvatanja vode rijeke Ljevaje za potrebe vodosnabdijevanja i osnježavanja planinskih centara Kolašin 1600 i Kolašin 1450“.

Tu odluku, kako su saopštili, donijeli su nakon što su Zahtjevom o slobodnom pristupu informacijama dobili kompletnu dokumentaciju vezanu za pojekat, zaključno sa ankesom ugovora potpisanim prije nekoliko dana sa izvođačem radova.

- Osnovano sumnjamo da je, tokom cijelog postupka vezanog za ovaj projekat, prekršeno  nekoliko zakona, a  nedavnim potisivanjem aneksa,   Zakon o javnim nabavkama.  Krivična prijava je naš pokušaj da spriječimo ugrožavanje javnog interesa,  megalomansko trošenje novca na, sada je već jasno, lažno obećanje Kolašincima da će do početka naredne zimske sezone ski staze biti vještački osnježavane i pokušamo da urazumimo državu da  ispravi greške, koje će preskupo koštati i kolašinsku turističku perspektivu i građane - poručili su iz sela Mušovića Rijeka.

Kolašincima sporno osnježivanje skijališta vodom iz Ljevaje

Kako tvrde, „već na prvo površno čitanje dokumentacije vezane za taj projekat jasno je da su, na nedavnoj sjednici  Skupštine opštine (SO), predstavnici državne izvršne vlasti, to jest, nekoliko resora, „namjerno ili iz neznanja  obmanuli i građane i odbornike“.

U projektnoj dokumentaciji, objašnjavaju mještani kolašinskog sela, „jasno piše da je osnježavanje predmet drugog projekta“.

- Za „drugi projekat“ nije počela ni jedna aktivnost, tako da je jasno da se vještačko osnježavanje iz Ljevaje ne može biti obezbijeđeno do decembra ove godine. Iz projektne dokumentacije  vidi se i da je  voda za Kolašin iz rijeke Ljevaje takođe „neki drugi projekat“. Tako, poštovane sugrađanke i sugrađani, do decembra ove godine, a, vjerovatno,  ni do decembra 2025-e ili 2026-e  nema ni vještačkog snijega ni dodatne vode za Kolašin. Znači li to da će skoro 10 milona eura biti potrošeno samo na nešto što  je iluzija da nosioci visokih državnih funkcija počinju da rade na obećanju koje su dali. Narodski rečeno, 10 milona eura će nas koštati „šarena laža“, koja se sastoji od nekoliko  kilometra  cijevi postavljenih uzbrdo i slavinu između dva ski centra -  piše u saopštenju dijela mještana i vlasnika imanja sela Mušovića Rijeka.

Iz tog sela ponavljaju da su  „zlonamjerna podmetanja  političkih i ostalih intersnih grupa glasine  da se mještani protive  obavezama države i lokalne uprave da obezbijedi vodosnabdijevanje za izgrađene turističe objekte na Bjelasici“.  Objašnjavaju da se „protive jedino  ugrožavanju javnog interesa, devastaciji prirodnih resursa i rasipanju novaca građana da bi se stvorio privid ozbiljnog rada na unaprjeđenju turističke ponude Kolašina“.

- Kao što smo više puta rekli, vrlo smo svjesni obaveze i potrebe da izgrađeni, kao i objekti koji će da se rade treba da imaju sve komunalne uslove, a prije svega vodu.  Naš stav o obimu gradnje i pravcu u kojem se „valorizuje“ Bjelasica sada nije bitan, jer „učinjenom poslu mane nema“, to jest, nemoguće je promijeniti već učinjeno. Naše aktivnosti se svode samo na jedno- ispuniti obaveze prema investitorima i obezbijediti skijanje na Bjelasici projektima koji su racionalni, održivi i izvodljivi -poručuju iz tog sela.

Podsjećaju da su predložili, a većina odbornika lokalnog parlamenta to nije podržala, da se ponovo urade stručna i detaljan ispitivanja količina vode na Bjelasici.

Tek, kako kažu, nakon takvih analiza, koje bi pokazle da li se snabdijevanje vodom i osnježavanje može obezbijediti zahvatenjem voda koje su u neposrednoj blizini  planinskih centara, može se razmišljati o drugim načinima.  

Državi i lokalnoj upravi poručuju „da svim kapacitetima i znanjem pod hitno počnu da rade na rješenjima koje će, zaista, do kraja godine, omogućiti da se bar dio skijaških staza osnježava“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:48