/ foto - M.L.V.
14/10/2023 u 16:33 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Komercijalni revizor rezervisan po pitanju finansijskih iskaza: Zbog ugovora sa Euromiks trejdom, mogu platiti 2,6 miliona

Preostala obaveza po osnovu kredita iznosi 2,59 miliona eura i potencijalna je obaveza za HGBR ukoliko kredit ne izmiri Euromiks trejd. HGBR je dala sredstva obezbjeđenja IRF-u, ali nije dobila obezbjeđenje od Euromiks trejda, ukazao je revizor

Komercijalni revizor dao je mišljenje sa rezervom na finansijske iskaze Hotelske grupe "Budvanska rivijera" (HGBR) za 2022. godinu zbog poslovnog odnosa sa Euromiks trejdom, nedostavljanja informacija o garancijama iz ugovora o zakupu hotela na Svetom Stefanu, potraživanja od zaposlenih po osnovu stambenih kredita i činjenice da nemaju unutrašnju reviziju.

"Budvanska rivijera" potražuje od Euromiks trejda 1,4 miliona eura po osnovu plaćenog kredita IRF-u na osnovu ugovora o pristupu dugu.

– Preostala obaveza po osnovu kredita iznosi 2,59 miliona eura i potencijalna je obaveza za HGBR ukoliko kredit ne izmiri Euromiks trejd. HGBR je dala sredstva obezbjeđenja IRF-u, ali nije dobila obezbjeđenje od Euromiks trejda. Nijesmo dobili IOS od Euromiks trejda i to preduzeće nije vratilo pozajmicu dobijenu od HGBR od 350.000 eura iako je dospjela krajem 2020. godine. HGBR je pokrenula više sporova protiv Euromiks trejda pred Privrednim sudom u Podgorici – navedeno je u izvještaju MV konsalta.

HGBR je sa Euromiks trejdom zajedno ušla u izgradnju hotela "Kristal rivijera" u Petrovcu. Ovaj ugovorni odnos provjerava i tužilaštvo.

Revizor je dalje pojasnio da je rezervisan jer nije dobio na uvid informaciju o dobijenim plativim i činidbenim garancijama predviđenim ugovorom iz 2006. godine o zakupu hotela na Svetom Stefanu sa Adrijatik propertis.

– Takođe, nijesmo dobili na uvid prenos ugovora o zakupu na Sveti Stefan hoteli, koje naplaćuje rentu, a koje je nastalo restrukturiranjem postojećeg Društva – isti su akcionari. Adrijatik propertis je pokrenuo arbitražu pred Arbitražnim sudom u Londonu 12. novembra 2021. godine – LCIA Arbitration No 215354. Punomoćnici HGBR su se usprotivili utvrđivanju preliminarnog pitanja (RFED), predlažući Tribunalu da Društvo nije strana u zakupu Svetog Stefana i da stoga nema nadležnosti. Do kraja rada revizije nijesmo dobili informaciju o odluci Tribunala o pitanju nadležnosti. Vrijednost i predmet spora – arbitraže nijesmo dobili na uvid – naveo je revizor.

Nemaju unutrašnju reviziju

Revizor je ukazao da HGBR treba da, u skladu sa članom 18 Zakona o sistemu unutrašnjih finansijskih kontrola u javnom sektoru i članom 5 Uredbe o uspostavljanju unutrašnje revizije u javnom sektoru, uspostavi unutrašnju reviziju.

– Članom 56 Zakona o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru propisano je da su subjekti dužni da usklade svoje poslovanje sa ovim zakonom u roku od 18 mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona. Taj rok je istekao 1.5.2020.godine. Društvo nije uspostavilo unutrašnju reviziju – konstatovao je revizor.

Hotelska grupa, kako su kazali, ima dugoročna potraživanja od zaposlenih po osnovu stambenih kredita odobrenih 2002. godine na period od 30 godina, uz kamatnu stopu od jedan odsto godišnje.

– Potraživanje je od 164 zaposlenih u pojedinačnim iznosima kredita od 561 eura do 26.542 eura. Uvidom u pojedine ugovore o kreditima, član 5 navodi da je korisnik kredita dao bezuslovni pristanak da se na predmetnu nekretninu uknjiži založno pravo u korist HGBR. Uvidom u LN 2840 KO Budva, u kojima su evidentirani predmetni stanovi, Društvo je upisalo hipoteke prvog reda kao sredstvo obezbjeđenja urednog vraćanja kredita, uglavnom tokom 2005. godine. Procjenom vrijednosti Društva za potrebe restrukturiranja 2017. godine navedeni plasman je umanjen za 90 odsto zbog pretpostavljene nenaplativosti. Ukupno, Društvo potražuje od zaposlenih 1,38 miliona eura na dan 31.12.2022. godine. Ali, zbog korekcije izvršene procjene, potraživanje je svedeno na 558,8 hiljada. Za 892.963 eura izvršena je ispravka vrijednosti potraživanja za izvjesna i naplativa potraživanja i svake godine se vrši prenos na prihode u iznosu naplaćenih potraživanja, tokom 2022. godine u iznosu 65.201 euro. Za 827.809 eura je potcijenjena dobit iz ranijih godina, kao i potraživanja od zaposlenih po osnovu stambenih kredita – utvrdio je revizor.

Većinski vlasnik "Budvanske rivijere" je država, a predsjednik njihovog odbora direktora Mijomir Pejović juče je kazao da to preduzeće ne treba privatizovati.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 20:33