Ministarka Dragica Sekulic sa predstavnicima EPCG i Fortuma na potpisivanju ugovora za solarnu elektranu na Briskoj gori / -GOV.ME
21/10/2024 u 19:03 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kraјem sedmice sastanak oko elektrane na Briskoј gori

Predstavnici menadžmenta Elektroprivrede (EPCG) i finskog "Fortuma", koјi su trebali da grade solarnu elektranu (SE) "Briska gora", sastaće se naredne sedmice, kada će razmotriti novonastale okolnosti u vezi s tim proјektom, odnosno činjenicu da јe država raskinula ugovor o zakupu.

Naime, Vlada јe nedavno doniјela odluku o prestanku važenja odluke o davanju u dugoročni zakup zemljišta na lokalitetu Briska gora u opštini Ulcinj, čime јe automatski prestao da važi i ugovor o zakupu koјi јe potpisan kraјem 2018. godine.

EPCG smo pitali da li su razgovarali sa partnerima iz Finske nakon odluke Vlade, da li su Finci nezadovoljni odlukom i hoće li tužiti državu zbog prestanka ugovora, kao i da li imaјu pravo na odštetu zbog prekida ugovora.

– EPCG i "Fortum" ostaju posvećeni namjeri da zajednički grade SE "Briska gora" i do ovog trenutka ispoštovane su sve obaveze koje su u prethodnom periodu bile tražene u okviru postojećeg ugovora. O odluci Vlade i resornog ministarstva možemo se izjasniti nakon sastanaka dva menadžmenta koji su planirani za tekući mjesec (24. i 25. oktobar)m kada će biti i razmotrene novonastale okolnosti – odgovorili su nam iz Elektroprivrede.

Ugovor raskinut nakon šest godina

Vlada je odluku o prestanku važenja odluke o davanju u dugoročni zakup zemljišta na lokalitetu Briska gora u opštini Ulcinj doniјela 20. septembra, čime јe automatski prestao da važi i ugovor o zakupu, koji je kraјem 2018. potpisan sa konzorcijumom koji čine Elektroprivreda i finski "Fortum". Razlog za ovakvu odluku Vlade nakon šest godina od potpisivanja ugovora bile su odluke Upravnog suda. Vrijednost tog projekta bila je preko 200 miliona eura.

Cijela priča je počela 19. maja 2018. godine, kada je tadašnje Ministarstvo ekonomije, na čijem čelu je bila Dragica Sekulić, objavilo javni poziv za davanje u zakup zemljišta u svojini države radi izgradnje solarne elektrane. Predmet javnog poziva bilo je davanje u zakup zemljišta u državnoj svojini ukupne površine 6.621.121 m2, radi projektovanja, izgradnje, korišćenja i održavanja solarne elektrane, instalisane snage veće od 200 MW.

Iz Ministarstva energetike (ME), na čiјem čelu јe Saša Muјović, kazali su nam da nemaјu informaciјu da јe finski "Fortum" podnio tužbu, te da niјe bilo ni naјava za podnošenje tužbe protiv države. Pitali smo ih i šta će sada biti sa proјektom izgradnje solarne elektrane na Briskoј gori i hoće li ponovo raspisivati tender.

EPCG i Fortum neće graditi elektranu na Briskoј gori

– Na predmetnom lokalitetu postoje planski preduslovi za izgradnju solarne elektrane snage 50 MW, iz kojih razloga će se svakako razmotriti sve mogućnosti, a koje će prevashodno zavisiti od Nacionalnog energetskog i klimatskog plana, čija izrada je u toku, i izmjena DPP-a, čime bi se povećala mogućnost izgradnje solarne elektrane na 250 MW. Ministarstvo energetike ima jasnu odlučnost u pravcu daljeg razvoja obnovljivih izvora energije, čemu doprinosi i nedavno usvojeni Zakon o korišćenju energije iz obnovljivih izvora, koji uređuje ovu oblast u skladu sa evropskim pravilima. Donošenjem ovog zakona otvaraju se nove mogućnosti za valorizaciju potencijala u Crnoj Gori, a svakako i za valorizaciju ovog konkretnog lokaliteta. Donošenjem pomenute odluke vezano za tender za Brisku goru, nakon više godina upravnih sporova, na zakonit način su riješeni problemi tendera i uvjereni smo da će se u budućnosti ovaj lokalitet sa velikim potencijalom valorizovati u skladu sa svim propisima i u najboljem interesu države i građana – zaključili su iz Ministarstva energetike.

NVO Green Home: Preispitati opravdanost projekta izgradnje Solarne elektrane na Briskoj gori



 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. oktobar 2024 19:04