/ ILUSTRACIJA: UNSPLASH
20/12/2021 u 09:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Крвавац: Минимална зарада од 650 еура није одржива

Бранко Крвавац је питао да ли би сви чланови Социјалног савјета и социјални партнери једногласно подржали програм "да се ради о маркетиншкој кампањи"

Изједначавање минималне зараде од 650 еура са потрошачком корпом, што је био предлог Демократског фронта, није одрживо, јер се просјечна потрошачка корпа односи на четири члана домаћинства, саопштио је државни секретар Министарства финансија и социјалног старања, Бранко Крвавац.

Он је у Јутарњем програму ТВЦГ казао да је програм Европа сад одржив и планиран на реалним основама, преноси МИНА.

Крвавац је питао да ли би сви чланови Социјалног савјета и социјални партнери једногласно подржали програм "да се ради о маркетиншкој кампањи".

- Ради се о реалном програму, урађене су детаљне анализе програм, он је фискално одржив- тврди Крвавац. Он је објаснио да ће у кратком року утицај програма бити незнатан на буџет у првој години, док ће у средњем и дугом року позитивно утицати на кретања финансија, преноси портал РТЦГ.

Крвавац очекује да ће бити усвојен буџет за наредну годину, јер садржи, како је рекао, велики низ програма и реформи, попут програма Европа сад који доноси бенефите и за грађане и за привреду.

- За грађане у виду повећања минималне зараде на 450 еура, те осталих повећања зарада, а са друге стране и за привреду, јер ће бити смањено пореско оптерећење рада- навео је Крвавац.

Он је казао да се у парламенту налази велики број амандмана посланика на буџет, који би, ако би сви били узети у обзир, значили 300 до 400 милиона еура нове потрошње без икаквог предлога за контрамјеру на приходној страни.

- У случају усвајања великог броја амандмана би морало доћи, без контрамјера на приходној страни, до задужења, и то би на неки начин пореметило оно што је предложено као фискална стратегија за наредни средњорочни период- рекао је Крвавац.

Кад је ријеч о евентуалном новом задужењу, он је додао да то неће бити потребно уколико буде усвоје буџет у форми који је предложила Влада. Крвавац је рекао да за наредну годину предвиђају потпуни опоравак туристичке привреде и враћање на ниво прихода од око милијарду еура.

- Ове године смо за девет мјесеци већ на преко 700 милиона еура прихода, а до краја године ћемо бити на 750 милиона, што је 70-75 одсто од рекордне 2019. године- закључио је Крвавац.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 09:47