Vodoizvorište Bolje sestre / - MEDIABIRO
12/02/2024 u 19:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Martinović odbio žalbu Montenegro petrola; stop za firmu koja je napravila štetu životnoj sredini na Morači

Montenegro petrol vadeći šljunak u koritu rijeke Morače na potezu od ušća Sitnice do Vukovačkog mosta pričinio štetu koja ima značajan negativan uticaj na zaštićene vrste i prirodna staništa, kao i izdašnost vodoizvorišta Bolje sestre, navedeno je u rješenju

Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović odbio je žalbu građevinske firme Montenegro petrol, koja je vršila eksploataciju šljunka sa rijeke Morače.

Kompanije Montenegro petrol se žalilla na Rješenje Agencije za životnu sredinu koja je ranije konstatovala da je betonskim postrojenjem na Morači napravljena šteta životnoj sredini.

Postupak ministra Martinovića pozdravio je među prvima ekološki aktivista Vuk Vujisić, koji je naveo da se "dešavaju bitne stvari za ekološku Crnu Goru ovih dan"

On je istakao da će "ovo biti najveći dokazani slučaj štete u životnoj sredini u istoriji Crne Gore".

- To znači da će Rješenje Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore o šteti na Morači postati pravosnažno te da će biti utvrđena šteta u životnoj sredini. Pored brojnih pritisaka i opstrukcija od strane građevinskih firmi koje imaju milione i razne produžene ruke, ministarstvo na čelu sa Vladimirom Martinovićem je pokazalo integritet i odlučnost da brani državni i javni interes u ovom slučaju. Sada kada je šteta i u intitucijama prepoznata, može se dalje nastaviti sa sudskim epilozima, a Zaštitnik imovinsko pravnih odnosa Crne Gore će, vjerujem kao i do sada, odlučno braniti državni interes - naveo je on.

Sledeća faza nakon što se sistem izbori sa opstrukcijama u svojim redovima je uklanjanje preostalih eksploatatora iz korita Morače i sanacija štete. Crna Gora mora da čuva svoje prirodne resurse. zaključio je Vujisić.

Agencija je prošle godine donijela rješenje kojim je utvrđeno da je Montenegro petrol pričinio štetu životnoj sredini kršenjem Zakona i profesionalnih standarda, internih pravila poslovanja.

U tom rješenju se, između ostalog navodi, da je Montenegro petrol vadeći šljunak grubom nepažnjom operatera usljed devastacije prirodnih vrijednosti u koritu rijeke Morače na potezu od ušća Sitnice do Vukovačkog mosta, pričinio štetu koja ima značajan negativan uticaj na dostizanje ili održavanje povoljnog statusa zaštićenih vrsta i prirodnih staništa predmetnog područja, kao i izdašnost vodoizvorišta Bolje sestre.

Dalji postupak vodi zaštitnik imovinsko pravnih odnosa Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 22:15