Nebojsa Medojevic, press povodom gasenja DF / - LAZAR RUZIC
21/09/2023 u 14:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Medojević: Evropa sad kriva za porast cijena

On je kazao da će biti kasno kada svima bude jasno

 Eksplozija cijena osnovnih životnih namirnica je direktna posljedica programa Evropa sad i vještačkog uvećanja tražnje, bez povećanja produktivnosti i novostvorene vrijednosti, ocijenio je predsjednik Porekta za promjene (PzP), Nebojša Medojević.

- Povećanje tražnje bez povećanja ponude direktno vodi ka povećanju cijena i inflacije. Ovo posebno važi za zemlje koje nemaju svoje valute i sopstvenu monetarnu i politiku kursa kojima se može reagovati na cijene i inflaciju, naveo je Medojević u saopštenju.

On je rekao da su cijene hrane i osnovnih životnih namirnica u regionu i na globalnom nivou u julu pale 11,8 odsto, a u Crnoj Gori su porasle deset odsto, koliko su uvećane trgovačke marže zloupotrebom kartelskog položaja par trgovačkih lanaca u Crnoj Gori.

- Povećanje minimalne zarade je trebalo uvoditi postepeno i u skladu sa povećanjem produktivnosti ekonomije i fiskalnoj i budžetskoj stabilnosti, ocijenio je Medojević.

Prema njegovim riječima, sad svi građani, u šta spadaju i nezaposleni, studenti, penzioneri, učenici, kroz potrošnju i uvećane cijene, porez na dodatu vrijednost (PDV) i akcize finansiraju povećane zarade koje prima samo 150 hiljada građana, od čega 62 hiljade zaposlenih u javnom sektoru.

- Grčka je imala rekordne stope rasta u periodu od 2000. do 2008. godine kada se i intenzivno i nekontrolisano zaduživala i nekontrolisano povećala plate i penzije. I šta se desilo? Bankrot, rekao je Medojević.

On je kazao da će biti kasno kada svima bude jasno.

- Evropa sad, Grčka sjutra, dodao je Medojević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:00