Medojević / IVAN PETROVIC-IPE
05/07/2022 u 12:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Medojević: Za enormno poskupljenje ogrevnog drveta i peleta kriva isključivo nesposobna Vlada

Zabrana izvoza i ograničavanje cijena ogrevnog drveta i peleta su neophodni zbog zaštite našeg stanovništva koje je prinuđeno da se grije na najjeftinije energente, kaže predsjednik PzP-a

Kad se naši građani budu suočili sa poskupljenjem drva za ogrev koja će morati plaćati i po 80 eura po kubiku, umjesto 40, kolika je cijena bila prošle godine, i pelet i po 400 eura po toni, umjesto 170-180, koliko je bila cijena prošle godine, moramo znati da je to isključiva krivica ove nesposobne i slabe Vlade, kaže Nebojša Medojević, predsjednik PzP-a.

Ističe da u uslovima spekulativnih promjena na tržištu, kada privatni proizvođači podižu cijene radi sticanja ekstraprofita i time ugrožavaju osnovna ljudska prava stanovništva i njihovo zdravlje i elelemntarne uslove za život, Vlada mora intervenisati.

- Zabrana izvoza i ograničavanje cijena ogrevnog drveta i peleta su neophodni zbog zaštite našeg stanovništva koje je prinuđeno da se grije na najjeftinije energente. U Podgorici se oko 29.000 porodica grije na drva ili pelet. Ako Vlada ne interveniše, cijene će eksplodirati i veliki broj građana će biti izložen enormnim troškovima ili će biti prinuđen da kupuje drva na crno od šumokradica i švercera. Šume će biti dodatno devastirane i kajmak će skinuti sumarska mafija koja decenijama nekažnjeno uništava naše sume - kaže Medojević.

Navodi da ministar pokazuje ili ogromno neznanje ili strah od šumarske i drvoprerađivačke mafije koja sada na ratu i nesreći želi da profitira.

- Vlada mora da definiše maksimalne cijene za domaće kupce, videći računa o standardu građana i određujući razumnu stopu profita za privatnike, a tržišni viškovi se mogu prodavati po tržišnim cijenama.

Slična situacija ratnog profiterstva već imamo u farmaceutskom sektoru gdje privatni monopolista diktira poslupljenja cijena ljekova koje su porasle od 20 do 50 odsto. Vlada se češlja dok kuća gori.

Samo relaksirano - ističe Medojević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. oktobar 2024 00:51