/ foto: IGOR SLJIVANCANIN
21/02/2023 u 10:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milačić sa radnicima fabrike Radoje Dakić: Učinjena vam je velika nepravda

Država mora u najkraćem roku pomoći radnicima da u potpunosti naplate svoja potraživanja, poručuju iz Prave

Predsjednik Prave Crne Gore i poslanik u Skupštini Crne Gore Marko Milačić i Generalna sekretarka Prave Crne Gore Aleksandra Deletić u Skupštini Crne Gore sastali su se sa bivšim radnicima fabrike Radoje Dakić, koji su im predočili probleme sa kojima se suočavaju zbog neisplaćenih potraživanja. 

Kako su kazali iz Milačićeve partije, učinjena je velika nepravda prema bivšim radnicima Radoja Dakića, samim tim što više od decenije čekaju na isplatu svojih davno zarađenih plata i ostalih potraživanja.

- Država mora zato u najkraćem roku pomoći radnicima Radoja Dakića da u potpunosti naplate svoja potraživanja - poručuju iz Prave. 

Bivši radnici fabrike Radoje Dakić protestuju zbog neisplaćenih potraživanja od 2009. godine.

Proces naplate potraživanja se toliko odužio da je čak 800 radnika u međuvremenu umrlo, a nisu dočekali isplatu svojih potraživanja. Imovina fabrike je prodata za 40 miliona eura, ali je naplaćen samo manji dio potraživanja radnika u iznosu od oko 10 miliona eura, dok na isplatu ostatka potraživanja čekaju godinama. 

Jedan od radnika nekadašnje Fabrike mašina Dragan Asanović kazao je da radnici počinju da sumnjaju da se sa njihovim novcem nelegalno raspolaže i time im se onemogućava namirenje.

Naveo je da je do sada uspio da naplati samo 33 odsto svojih potraživanja i da se radnicima nekadašnje Fabrike mašina duguje između 20.000 i 40.000 eura.

Prema riječima Asanovića, advokatska kancelarija Ćupić je prošle godine dala prigovor na podjelu novca bivšim radnicima „Radoja Dakića” iz pogona Fabrika mašina (montaža) i Transmisija (mašinsko) i tako odložila namirenje njihovih potraživanja. 

- Bez ikakvog osnova nam je ukinuta kamata, koja je sudski dodijeljena 2016. godine. To ne bi smjelo da se radi, jer su dobili sudski spor protiv države - zaključio je on. 

Fabrika Radoje Dakić, koja je 1997. godine zapošljavala oko 1.800 radnika, je još jedna velika fabrika koju je DPS uspio tokom svoje vlasti da uništi.

Bila je najveća fabrika za proizvodnju građevinskih mašina u SFRJ i među većim fabrikama građevinskih mašina u Evropi.

Građevinske mašine proizvedene u ovoj fabrici su se izvozile u Njemačku, Austriju, Poljsku, Rusiju, Bugarsku, Tursku, Egipat, Alžir, Iran, Siriju, Кubu i Gvineju. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 12:27