Јаков Милатовић / - SASA MATIC
19/02/2022 u 07:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милатовић: Лидл ће отворити 20 објеката и запослити хиљаду радника

Влада је оформила оперативни тим у оквиру Агенције за инвестиције, који се у претходних неколико мјесеци два пута састао са представницима борда Лидла, казао је министар економског развоја

Компанија Лидл планира да отвори 20-ак објеката широм Црне Горе и да запосли око хиљаду радника, саопштио је министар економског развоја Јаков Милатовић.

Милатовић је у емисији Оквир на ТВЦГ казао да је Влада оформила оперативни тим у оквиру Агенције за инвестиције, који се у претходних неколико мјесеци два пута састао са представницима борда Лидла.

Тим има задатак да припреми и усагласи услове за улазак те компаније на тржиште Црне Горе, преноси портал РТЦГ.

"Представници Владе имали су састанке са представницима Лидла и њихов план је да запосле хиљаду наших радника и отворе 20 објеката. Такође ће правити и логистички центар у Подгорици. То се неће десити одмах, то је процес. Очекујемо да се ти планови реализују наредне и 2024. године", рекао је Милатовић.

Економисти и предузетници сматрају да ће долазак тако велике компаније донијети доста позитивног, али и негативног.

Предузетник и члан Грађанског покрета УРА Горан Ђуровић подсјетио је да Лидл постоји од 1930. године и да је то компанија са великом традицијом.

"За 100 година постојања у једној Њемачкој, та компанија је акумулирала значајно знање у овим пословима, искуство и профит и то није исто као наши ланци. То је компанија чији је промет 100 милиона еура. Ми се не можемо такмичити са њом”, казао је Ђуровић.

Позитивно је, према његовим ријечима, то што ће компанија донијети конкурентне цијене, нове производе и такмичење, а негативно то што ће се то одразити на промет црногорских ланаца.

Ђуровић је додао да држава треба да чува црногорске компаније и улаже како би биле конкурентније.

Економски аналитичар Предраг Дрецун сматра да ће долазак компаније Лидл направити промјене на тржишту и да ће црногорски трговачки ланци морати да се прилагоде. Није, како каже, страшно и ако се неки угасе, јер то је дио тржишне утакмице.

Он је оцијенио да је укључивање црногорских производа неопходно.

Економиста Александар Дамјановић казао је да треба учинити све да у таквим ланцима буде што више црногорских производа.

"Да буде што више пословних партнера, прије свега из области пољопривреде и да урадимо оно што никако не успијевамо да увежемо трговину, туризам и прољопривреду. Плантаже су огроман ресурс који би ваљало искористити. Долазак тако великог ланца биће проблем за наше, али нека се прилагођавају", рекао је Дамјановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 12:14