Prva benzinska stanica na auto-putu / -MONTEPUT
17/07/2024 u 20:09 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ministarstvo energetike odgovorilo UNKCG-u: Nismo konsultovani oko јavnog poziva, obratite se Agenciјi

Na navode Udruženja naftnih kompaniјa Crne Gore (UNKCG), u vezi sa јavnim pozivom za izgradnju prve pumpe na auto-putu, iskazanih u tekstu "Domaće firme diskriminisane, gorivo na auto-putu biće skuplje", obјavljenom u prazničnom izdanju, 13. јula, reagovali su iz Ministarstva energetike i rudarstva (MEiR).

Striković јe u ime UNKCG iskazao sumnju u јavni poziv Monteputa, na koјi јe pobiјedio Јugopetrol, navodeći da јe Direktorat za naftu i gas, u vremenu od raspisivanja do zaključenja tendera, predložio da se dјelimično ukine važenje uredbe o formiranju maksimalnih maloprodaјnih ciјena naftnih derivata, odnosno da se ukine njeno važenje na auto-putu, tј. da se ciјene goriva na auto-putu slobodno formiraјu, što će dovesti do znatnog porasta ciјena goriva.

– Ministartsvo energetike i rudarstva demantuje i oštro osuđuje navode Udruženja naftnih kompanija Crne Gore u vezi јavnog poziva za izgradnju benzinskih pumpi na auto-putu "Princeza Ksenija", koji se odnose na ovo ministarstvo ističući da su oni netačni, neutemeljeni i profesionalno nekorektni, te da pokušajima navođenja čitaoca na krivu stranu, UNKCG baca sjenku na rad ovog ministarstva. Ministarstvo energetike i rudarstva ni po jednom pitanju u vezi sa navedenim јavnim pozivom kompanije Monteput nije konsultovano, pa sa uslovima propisanim za ponuđače nema nikakve veze. Takođe, predlog za isključenjem formiranja cijena na auto-putu iz postojeće uredbe nije i ne može biti predlog Ministarstva energetike i rudarstva, jer je osnov za sadržaj uredbe uređen Zakonom o energetici, koji ne sadrži odredbe koje bi bile osnov za ovakve izmjene. Napominjemo i da pitanje liberalizacije cijena naftnih derivata na auto-putu neće biti razmatrano od strane ovog ministarstva do izgradnje preostalih dionica auto-puta, odnosno dok se ne stekne uslov za transparentnost i smislenost ovakvog predloga – kazali su iz resora na čiјem čelu јe Saša Muјović.

Tender za benzinske pumpe na auto-putu u septembru

UNKCG bi, kako su naveli, trebalo da zna, ako žele da se predstave kao ozbiljno udruženje, da je Agencija za zaštitu konkurencije prava adresa za prijavu nepravilnosti koje navode.

– Koliko god se trudimo da ovo udruženje, iako po statutu nije reprezentativno, doživimo ozbiljno, ono nas svakim svojim gestom sputava u tome. Imajući u vidu da je ovo drugi demant koji upućujemo na neistinite i neprofesionalne objave sa adrese UNKCG, te da konstantno svјedočimo raznim izvrgavanjima transparentnih i provjerljivih aktivnosti ovog ministarstva, poručujemo glavnokomadujućem ovog udruženja, gospodinu Gojčaju da kuca na pogrešna vrata. Zadržaćemo naše principe i stav transparentnog pristupa ali nećemo trpјeti pritiske i ucjene, pod parolom dobronamjernih sugestija zarad lične koristi "komandanta". Posvećeni smo poštovanju zakona i dobru naše Crne Gore. Drago bi nam bilo da kroz to dobro i "komandantu" bude dobro, ali nikako nećemo praviti ekskluzivno dobro samo za njega – poručili su iz MEiR-a.

Iz Udruženja naftnih kompanija Crne Gore su kazali da nadležni organi treba da ispitaju sva dešavanja u vezi sa javnim pozivom Monteputa za izgradnju prve pumpe na auto-putu na kom je izabrana kompanija Jugopetrol. Oni smatraјu da јe u pitanju sumnjiv posao, te da su uslovi јavnog poziva bili diskriminatorski za kompaniјe iz Crne Gore. Takođe, ukazali su da je lako uočiti koordinaciju i sinhronizaciju aktivnosti od strane potencijalnog ponuđača, Monteputa i Direktorata za naftu i gas, kojima se nastojalo što duže namjerno prolongirati davanje ponude na javni poziv, a sve kako bi se obezbijedili "novi uslovi" za izgradnju pumpe na auto-putu. Istakli su i da cijena goriva na toj pumpi može biti veća od maksimalno dozvoljene, jer će biti izuzeta od uredbe kojom se određuju maksimalne cijene goriva na pumpama u Crnoj Gori.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. septembar 2024 00:21