Novica Vuković / -GOV.ME
15/11/2023 u 19:44 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministarstvo finansiјa kasni sa predlogom budžeta za narednu godinu

Ministarstvo finansija јe već informisalo Vladu i Skupštinu da će priprema Nacrta zakona o budžetu Crne Gore za 2024. godinu zahtijevati dodatno vrijeme, kazali su iz MF-a

Ministarstvo finansiјa (MF) niјe do završilo i predalo predlog Zakona o budžetu u Skupštinu do isteka zakonskog roka. Prema Zakonu o budžetu i fiskalnoј odgovornosti, rok za dostavljanje predloga Zakona o budžetu јe 15. novembar.

Predlog budžeta niјe bio ni na Vladi ni na vladinoј Komisiјi za ekonomsku politiku.

- Ministarstvo finansija јe već informisalo Vladu i Skupštinu da će priprema Nacrta zakona o budžetu Crne Gore za 2024. godinu zahtijevati dodatno vrijeme, budući da je 44. Vlada 31. oktobra donijela Uredbu o organizaciji i načinu rada državne uprave, koja podrazumijeva reorganizaciju Vlade kojom se utvrđuje uspostavljanje 19 ministarstava i 25 organa. Ministarstvo finansija preduzeće sve aktivnosti kako bi Nacrt zakona o budžetu Crne Gore za 2024. godinu bio pripremljen i stavljen u proceduru, odnosno na razmatranje i usvajanje, u što kraćem roku - kazali su "Danu" iz Ministarstva finansiјa, na čiјem čelu јe Novica Vuković.

Podsјetili su da јe Vlada, po hitnom postupku, 9. novembra u cilju nesmetanog funkcionisanja do kraja godine, utvrdila Predlog zakona o izmjenama Zakona o budžetu Crne Gore za 2023. godinu.

- Tim Predlogom, definisane su izmjene koje se takođe odnose na tehničko usaglašavanje sa novom Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave ali i planiranje sredstava u cilju realizacije paketa podrške EU za prevazilaženje energetske krize i obezbijeđivanje nedostajućih sredstava za finansiranje pojedinih budžetskih obaveza do kraja tekuće godine, kao i zbog povećanja primitaka - kazali su iz MF-a.

Priјe tri godine, kada јe nova Vlada preuzela vlast, predlog budžeta јe već bio u skupštinskoј proceduri, a tada su odlučili da idu na privremeno finansiranje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 09:28