Данило Николић / фото: Срђа Бољевић
28/07/2021 u 10:00 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мишљење ДРИ: Ректорат погрешно приказао потрошњу 2,26 милиона еура за 2020. годину

Износ од 2,26 милиона није приказан у складу са правилником. Такође, ДРИ је указала да у евиденциjи основних средстава коjу води Ректорат нема података о земљишту и података о вриjедности инвестициjа у току

Државна ревизорска институција (ДРИ) дала је Ректорату Универзитета Црне Горе дупло условно мишљење на финансијску и ревизију правилности годишњих финансијских извјештаја за 2020. годину.

ДРИ је утврдила да је Ректорат, на чијем је челу током 2020. године био Данило Николић, а кога је наслиједио у овој години Владимир Божовић, погрешно приказао потрошњу 2,26 милиона еура, односно да је тај износ приказан на начин који није у складу са правилником о начину сачињавања и подношења финансијских извјештаја буџета, државних фондова и јединица локалне самоуправе.

– Износ од 104.970 еура jе исплаћен из општих прихода буџета (за повраћаj школарина магистрантима) па га jе требало у извjештаjу о новчаним токовима приказати на позициjи 1.1. Општи приходи (из буџета). Износ од 2,16 милиона се односи на приходе Ректората по основу учешћа у проjектима (међународни и национални) па га jе у Извjештаjу о новчаним токовима требало приказати на позициjи 1.3. Сопствени приходи – појаснили су из ДРИ.

Ревизијом је утврђено да у евиденциjи основних средстава коjу води Ректорат нема података о земљишту и података о вриjедности инвестициjа у току (згради чиjа jе изградња у току), што ниjе у складу са чл. 44 Закона о државноj имовини коjим jе прописано да "евиденциjу непокретних и покретних ствари, на коjима своjинска права и овлашћења врши Црна Гора, а коjе служе за обављање функциjе државних органа, воде органи коjи те ствари користе".

– Ректорат jе ангажовао више лица по основу уговора о дjелу за послове за коjе су систематизована радна мjеста, што ниjе у складу са чл. 29 Закона о раду, коjим jе дефинисано да се "радни однос заснива закључивањем уговора о раду и ступањем на рад" – пише у извјештају о ревизији којом је руководио члан сената ДРИ Бранислав Радуловић.

У изјашњењу на прелиминарни извјештај ДРИ из Ректората су казали да је препорука већ реализована на начин што jе за пет лица спроведена законска процедура приjема у радни однос на одређено вриjеме, док jе jедном лицу истекао уговор о дjелу.

– Због недоступности података ниjе спроведена унутрашња ревизиjа личних примања запослених коjа се финансираjу из буџета, због чега ниjе реализован годишњи план унутрашње ревизиjе за 2020. годину. Приликом спровођења ревизиjе личних примања запослених из буџета унутрашњим ревизорима ниjе омогућен приступ софтверу информационом систему УЦГ гдjе су евидентирани сви подаци о трансакциjама насталим у току године, услед чега предметна ревизиjа ниjе извршена – навели су из ДРИ.

У изјашњењу на прелиминарни извјештај, Ректорат је навео да је препорука реализована, jер jе дозвољен приступ свим софтверима Универзитета Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 11:34