/ -FOTO: FACEBOOK
28/03/2023 u 06:51 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Montenegro bonusu prijeti stečaj zbog duga prema EPCG

Montenegro bonus upravlja imovinom koja je nekada bila dio robnih rezervi, a u preduzeću sada ima oko 30 zaposlenih.

Montenegro bonusu prijeti stečaj zbog dugovanja prema Elektroprivredi (EPCG) po osnovu duga za struju, koji je nastao kada su preuzeli rukovođenje Кombinatom aluminijuma (КAP), koji se procjenjuje na oko 11,5 miliona eura, kazao je izvršni direktor tog državnog preduzeća Radoš Zečević.

Zečević je istakao da Montenegro bonus upravlja imovinom koja je nekada bila dio robnih rezervi, te da u preduzeću sada ima oko 30 zaposlenih.

On je kazao da problemi u Moneenegro bonusu počinju kad im je dat na upravljanje КAP. Vlada je, kako je istakao, tražila da Montenegro bonus kupuje struju, a, ako se desi problem, da će Vlada to nadoknaditi. Međutim, problem se desio, a Vlada nije platila dug od 11,5 miliona i to sada opterećuje poslovanje firme

ODT Cetinje odbacilo prijavu protiv prethodnog menadžmenta

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) Cetinje odbacilo je krivičnu prijavu protiv predsjednika Odbora direktora Montenegro bonusa Miroslava Ivaniševića i ranijeg izvršnog direktora Milana Čolakovića koja se odnosi na utaju poreza i doprinosa, naveli su iz ove kompanije.

– Odbacivanjem prijave u dijelu poreza i doprinosa se sledstveno tome potvrđuje tačnost finansijskih iskaza i obračuna bilansnih kategorija – navodi se u saopštenju.

U kompaniji smatraju da je prijava MКI podnijeta tendenciozno i neodgovorno, i pokazala je svu neozbiljnost, zlonamjernost i nekompetentnost inspiratora i realizatora te aktivnosti.

Na konsultativnom saslušanju u vezi sa radom Montenegro bonusa, koje je održano na Odboru za ekonomiju, pozvao je Vladu da se uključi u rešavanje nagomilanih problema preduzeća.

image

Sa Odbora

foto: IVAN PETROVIC - IPE

– КAP u stečaju je tužio Montenegro bonus i skinuli su oko 980.000 eura sa računa po osnovu duga za smanjenje stečajne mase, što nas je dovelo u nezgodan položaj. Sudski postupak je u toku i prijeti oduzimanje više od dva miliona eura, a to bi dovelo do blokade računa i bukvalno stečaja za ovu firmu – upozorio je Zečević.

On je naglasio i da je urađena procjena svih objekata kojim kompanija raspolaže, te da će Vlada u narednom periodu odlučiti da li će Montenegro bonus upravljati ovim objektima. Naveo je i da su neka inostrana preduzeća zainteresovana za reparaciju rezervoara u Lipcima.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je naveo da je ova kompanija u nezavidnom položaju zbog odnosa prethodnih vlada, kao i da se za 20 godina postojanja, tek po prvi put organizuje kontrolno saslušanje u parlamentu.

– Nečinjenje i ćutanje dovelo je Montengro bonus u nezavidnu situaciju i propustili smo priliku da demonopolišemo tržište naftnih derivata, koje je dalo priliku Jugopetrolu i Heleniku, kao i ostalim maloprodajnim proizvođačima. Preduzeće je trebalo da bude konkurentno na tržištu Jugopetrolu, ali se zbog pogrešnih odluka i inertnosti državnih organa ta ideja nije ostvarila. Za to postoji i personalna odgovornost – poručio je Damjanović.

Ministar je istakao i da je iza priče o КAP-u ostao dug, ali da će ova vlada za razliku od prethodnih donijeti odluku da se on isplati u ratama, odnosno da Vlada vrati taj dug.

Nekadašnji predsjednik odbora i bivši ministar Miroslav Ivanišević je poručio da je ovo vjerovatno i poslednji momenat da se preduzeće spasi.

– Montenegro bonus je najbolji primjer nebrige države tokom svih godina. Prvo fingiranje sudskog procesa sa Jugopetrolom od 2004. do 2016. godine. Rezervoari u Baru, Lipcima i Bijelom Polju su pripali njima tokom privatizacije, što je apsolutno dokazano da nije tačno. Za 12 godina to je bilo odsustvo brige sudske vlasti. Jugopetrol je privatizovan 2002, a Montenegro bonus je formiran 2003. godine. Jugopetrol je 2002. plaćao zakup, čime je već tada dokazao da to nije njihova imovina. Nije bilo potrebno 12 godina da se završi postupak i vrate rezervoari Crnoj Gori – poručio je Ivanišević, istakavši da bi Montenegro bonus trebalo da traži izgubljenu dobit.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 19:37