/ - Монтенегроберза илустрација
27/11/2021 u 15:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Монтенегроберза: Индекси у црвеном

Пад промета и индекса обиљежили су ову седмицу на Монтенегроберзи у којој је премијер Здравко Кривокапић представио капитални буџет за наредну годину

Пад промета и индекса обиљежили су ову седмицу на Монтенегроберзи у којој је премијер Здравко Кривокапић представио капитални буџет за наредну годину, који ће да има 117 нових пројеката и већи је 108 одсто у односу на прошлогодишњи.

Показатељ вриједности десет најбољих компанија MNSE10 ослабио је незнатно на 764,17 поена, а MONEX на 10.568,72 бода. Промет је износио 229,99 хиљада еура и био је 9,1 пута мањи од прошлоседмичног. Реализован је кроз 38 трансакција.

Највећи удио у промету имале су корпоративне обвезнице Хипотекарне банке и то 44,35 одсто, а продате су за 102 хиљаде еура. Кривокапић је ове седмице најавио да ће Црна Гора бити највеће градилиште у Европи. Он је, представљајући Програм Црна Гора одмах, казао да укупни капитални буџет од 248 милиона еура чини нешто више од 11 одсто укупног буџета, који је рекордан за Црну Гору, ако се изузме дио за аутопут.

- Имамо 302 пројекта, од чега 117 потпуно нових. Када погледате да имамо 108 одсто више инвестиција и 117 нових пројеката имате вриједност негде око 500 милиона еура који ће се реализовати у наредном временском периоду- казао је Кривокапић на конференцији за новинаре.

Акције Црногорског Телекома пале су 2,6 одсто на 1,13 еура, а Југопетрола један одсто на 10,4 еура. Дионице Електропривреде ослабиле су 1,6 одсто на три еура. ЕПЦГ је, и поред изазовне и економски непредвидиве пословне ове године, изазване пандемијом коронавируса и драстичним поремећајем цијена електричне енергије на берзама, трећи квартал завршила са профитом од 412,8 хиљада еура, док су приходи увећани 28,5 милиона еура.

- Највећи ефекат на овакав профит компаније имају високе цијене електричне енергје на берзи, коју је ЕПЦГ била принуђена да увози због лоше хидрологије и недовољне производње електричне енергије- наводи се у саопштењу ЕПЦГ поводом информација у вези са пословањем компаније у првих девет мјесеци и, како су казали, евентуалног погрешног тумачења званично објављених података.

ЕПЦГ је, како су подсјетили њени представници, у првих девет мјесеци прошле године пословала са 2,2 милиона добити, када је цијена електине енергије била пет пута мања од тренутне на међународној берзи.

- Само током августа ове године ЕПЦГ је, у циљу стабилног снабдијевања електричном енергијом, увезла додатно енергије у вриједности од 15 милиона еура- прецизирали су из компаније.

Дионице Црогорског електропреносног система (и Луке Бар остале су на прошлоседмичних 85 центи, односно 31 цент. Министар капиталних инвестиција, Младен Бојанић, најавио је ове седмице да се почетак реализације друге дионице ауто-пута може очекивати крајем наредне године. Он је казао да за наставак градње ауто-пута у првом реду рачунају на средства европских фондова, као и да имају најаве да могу да рачунају на око 40 одсто гранта.

Бојанић је саопштио да се за дионицу ауто-пута од Матешева до Андријевице ради идејни пројекат, који би требало да буде завршен до маја, док се упоредо ради физибилити студија за комплетан ауто-пут. За дионицу од Андријевице до Бољара, гдје је Монтепут носилац посла, ради се идејно рјешење.

Акције Светог Стефана хотела расле су 3,3 одсто на 3,1 еура, Хотелске групе (Будванска ривијера 1,2 одсто на 6,08 еура и Порт оф Адрие благо на 11,8 центи.

Седмицу је обиљежила информација да ће Европска инвестициона банка, банка ЕУ, позајмити 50 милиона еурс Инвестиционо-развојном фонду за подршку бржем опоравку локалне привреде од пандемије коронавируса и помоћи ће у увођењу пракси енергетске ефикасности међу малим предузећима у земљи.

Из ИРФ-а је саопштено да уговор о финансирању између ЕИБ-а и ИРФ-а за финансирање малих и средњих предузећа (МСП), климатских и приоритетних пројеката, који је потписан данас током онлине церемоније, ствара нови извор приступачнијег финансирања за црногорске компаније које послују у секторима инфраструктуре, индустрије, транспорта, иновација, пољопривреде и туризма – секторима који су најтеже погођени пандемијом.

- Средства ц́е бити доступна под повољним условима за помоћ МСП да адресирају своја питања ликвидности, подрже отварање нових радних мјеста, повећају конкурентност и побољшају праксу енергетске ефикасности- наводи се у саопштењу.

Акције Тренда остале су на прошлоседмичних 5,3 цента.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

15. april 2024 20:56