/ фото архива Дан
05/10/2021 u 13:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Мрдовић: Цијена од 54 милиона за ТЕ не смије се увећати ни цента

Правни савjетник при НВО Акциjа за социjалну правду истиче да у оваквом пословном аранжману цијена представља битан уговорни елемент

Уговорена цијена од 54 милиона еура за еколошку реконструкцију Термоелектране у Пљевљима је фиксна и свако њено увећање значило би кршење основног уговора, што Електропривреди Црне Горе даје право на раскид тог уговорног аранжмана, сматра Инес Мрдовић правни савjетник при НВО Акциjа за социjалну правду.

- Посао је уговорен по принципу пројектуј и изгради, односно по систему кључ у руке, што значи да уговорена цијена обухвата вриједност свих непредвиђених радова и свих вишкова радова, а искључује утицај мањкова радова на уговорену цијену. Јединична и укупна цијена, начин плаћања и остали услови из прихваћене понуде нијесу подложни промјени. Све ово се децидно наводи у закљученом уговору за еколошку реконструкцију ТЕ, чији су потписници ЕПЦГ и Конзорцијум, којег чине кинески DEC Интернатионал и домаће компаније „Bemax“, „BB Solar“ и „Permonte“, те је нејасно зашто се из ЕПЦГ прихватају преговори за увећање цијене основног уговора за најмање 15 милиона еура, а вјероватније и више. Ово посебно и зато што се у уговору додатно прецизира: „Уговорна цијена је фиксна цијена и представља максимални износ цијене за све уговорене послове на основу овог уговора- казала је она.

Истиче да у оваквом пословном аранжману цијена представља битан уговорни елемент, а закљученим уговором је предвиђено да се може раскинути споразумно или по захтјеву једне од уговорних страна, ако су наступили битни разлози за раскид уговора.

- Дакле, зато што Конзорцијум тражи више новца од уговореног за реконструкцију ТЕ, зато што посао није почео ни годину и четири мјесеца од закључења уговора, и зато што се очекује пооштравање европских стандарда за рад старих постројења ТЕ, менаџмент ЕПЦГ има више него довољно основа да покрене процедуру споразумног раскида или да затражи раскид овог уговора. Истовремено, потпуно су необразложене тврдње да би раскид уговора са Конзорцијумом, предвођеним кинеском компанијом, довео до аутоматског гашења ТЕ у Пљевљима, која већ готово годину ради незаконито, а након што је потрошила дозвољених 20000 радних сати. Акција за социјалну правду већ дуже указује да би ТЕ, након евентуалне реконструкције, могла радити још само неколико година, јер се тек очекује додатно пооштравање европских стандарда за загађења ваздуха и крајње је упитно да ли би их реконструкцијом ТЕ задовољила- навела је Мрдовић.

Тако би се могло десити да десетине милиона еура практично буду „просуте” у реконструкцију, а да ЕПЦГ истовремено плаћа и огромне накнаде због загађења ваздуха.

- Због чињенице да ТЕ обезбјеђује најмање трећину струје у земљи, Влада и ЕПЦГ морају најхитније наћи прелазна рјешења. Истовремено, грађанима Пљеваља, који је један од најзагађенијих градова у Европи, морају се понудити праведна рјешења за будући развој града. АСП ће ускоро, а у оквиру пројекта који подржава норвершка Минор фондација за велике изазове, доносиоцима политичких одлука доставити препоруке за такозвану праведну транзицију Пљеваља- закључила је Инес Мрдовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 03:35