Saša Mujović / - Vlada
15/06/2024 u 19:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Mujović: U Ministarstvu energetike i rudarstva odlučni u doprinosu ekonomskog jačanja Crne Gore

Nakon što je dogovorena isplata naknade Opštini Nikšić za potopljeno zemljište za Bilećko jezero, za tekući i budući period, ministar energetike i rudarstva prof. dr Saša Mujović sastaće se u poneđeljak u Podgorici sa direktorom Elektroprivrede Republike Srpske Lukom Petrovićem kako bi se krenulo u proces utvrđivanja dugovanja za prethodnih 30 godina, koliko Opština Nikšić nije prihodovala po tom osnovu i definisala dinamika i modalitet isplate

Iz resornog ministarstva navode da je pitanje Bilećkog jezera kompleksno i da nije riješeno više decenija, a namjera ministra Mujovića je da se sve sporne tačke rješavaju fazno i u okvirima najboljih scenarija za Crnu Goru, u skladu sa zakonima i međunarodnom praksom.

- Uporedo sa Bilećkim jezerom  Mujović sa ministarkom rada i socijalnog staranja Naidom Nišić radi na iznalaženju optimalnog rješenja još jednog naslijeđenog problema koji se odnosi na bivše radnike Rudnika Boksita. Zbog nepovezanog radnog staža i zaostalih dugovanja radnici su blokirali ulaz u rudarsku jamu i onemogućavaju rad tri likvidne crnogorske kompanije - navodi se  saopštenju.

Ističe se da Mujović vodi intenzivnu aktivnost za osiguravanje održive budućnosti Željezari Nikišić, pa se već 20. juna očekuje dolazak visoke delegacije renomirane kompanije Duferco i susret sa Premijerom Spajićem.

- Zaposleni u Željezari i njihova budućnost će biti u posebnom fokusu, ali i perspektiva za pokretanje novih pogona u Željezari i otvaranje mogućnosti za uposlenjem dodatne radne snage - saopštene je iz ovog ministarstva.

Da su međunarodne aktivnosti ministra Mujovića urodile plodom, dodaju, pokazuje i pismo namjere koje je uputila norveška kompanija NTE Energy, koja je primarni proizvođač obnovljive energije u sjevernoj Norveškoj.

Mujović: Situacija u „EPCG - Željezara Nikšić“ komplikovana, opterećuje Elektroprivredu

- Kompanija upravlja s 19 hidroelektrana u potpunom vlasništvu i nekoliko elektrana u djelomičnom vlasništvu, doprinoseći ukupnoj proizvodnji od 4.100 GWh. Namjera NTE Energy je da ulaže u obnovljive izvore u Crnoj Gori kako bi se, kako su naveli, podstakao ekonomski rast i Crna Gora pozicionirala kao odgovoran globalni igrač u prelazu na čistu energiju. Njihovi planovi se odnose na potencijal vode, vjetra i sunca a, kako su naglasili, projekti će se pridržavati rigoroznih ekoloških standarda i služiti kao platforma za razmjenu znanja između Norveške i Crne Gore - navodi se u saopštenju.

Ističe se da je Ministarstvo energetike irudarstva  snažno posvećeno prosperitetu Crne Gore i kreiranju ambijenta koji će doprinijeti ekonomskom snaženju naših građana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 23:49