Havarija u Luci Bar nakon nevremena / -HTTPS://24KROZ7.COM/
01/10/2024 u 09:52 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Na sastanku sa predstavnicima Ministarstva pomorstva sindikalci poručili: Gašenje pomorske kompaniјe poraz za državu

Gašenje bilo koje pomorske kompanije bilo bi poražavajuće za državu, bez obzira na način na koji bi to bilo urađeno, ocijenili su iz Samostalnog sindikata radnika u pomorskom brodarstvu i transportu.

Na sastanku u Ministarstvu pomorstva, njihovi predstavnici su kazali da navodni višak zaposlenih nikako ne može biti razlog za donošenje takve odluke.

U ime ministarstva, sastanku su prisustvovali državni sekretari Pavle Tripković i Jovan Šćekić, a u ime radnika predsjednik Sindikata Agim Mila i članovi glavnog odbora Jadranka Dajković, Alis Šabotić i Marko Nikić.

Iz Sindikata su podsjetili na njihov predlog iz februara da Vlada dopuni vanrednu sjednicu Skupštine akcionara Barske plovidbe radi donošenja odluke kojom se stavlja van snage odluka o kupovini broda "Francesca" i da se time izbjegne milionska šteta za tu kompaniјu po tužbi manjinskih akcionara, a kod činjenice da je menadžment kompanije svakako odustao od kupovine tog broda.

Na sastanku sindikalaca i predstavnika ministarstva raspravljalo se i o stanju u Luci Bar nakon nevremena 2. jula.

Pomorci traže registar

Na sastanku je bilo riječi o statusu pomoraca, pa je u tom pravcu Sindikat iznio očekivanja od pomorske administracije u pravcu veće digitalizacije registara i evidencija, navodeći kao primjer da podaci o aktivnim pomorcima ne postoјe, a taј podatak je neophodan za kreiranje javnih politika u ovoj oblasti.

Sindikat je apostrofirao potrebu izmjene važećih propisa koje će crnogorske pomorce učiniti konkurentnim na međunarodnom tržištu. Naјavili su rad na predlozima koji se odnose na izmjenu seta zakona u tom dijelu.

Sindikat je ukazao na potrebu ubrzanja postupka potpisivanja sporazuma o priznavanju ovlašćenja sa Španijom, koji je pokrenut na inicijativu Sindikata.

– U tom pravcu, Sindikat je izrazio nezadovoljstvo neblagovremenim postupanjem Vlade u formiranju radnog tijela koje bi sagledalo moguće načine finansijske podrške za sanaciju uništene lučke suprastrukture – navodi se u saopštenju.

Sindikat se, kako su poručili, ne slaže sa mišljenjem da je potrebno sačekati odluku tužilaštva u vezi sa uzrokom havarije i eventualne krivične odgovornosti, a kod činjenice da to nije neophodno radi pravilne primjene uredbe Evropske komisije od 17. juna 2014. godine, koja uređuje pitanje državne pomoći u slučaju elementarne nepogode.

Sindikat smatra da je Vlada obavezna da pomogne sanaciju u Luci Bar po dva osnova: kao organ vlasti kroz institut državne pomoći i kao većinski vlasnik putem eventualne dokapitalizacije.

Zabrinuti su zbog nepostojanja kratkoročnog i dugoročnog plana oporavka, što je Sindikat Luke Bar tražio neposredno nakon nepogode.

Potpisan Granski kolektivni ugovor za pomorce na brodovima u međunarodnoj plovidbi

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. oktobar 2024 09:52