delegacija vlade u obilasku radova na putu lubnice-jezerine / -VLADA/FLICKR.COM
20/10/2023 u 13:53 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Načelnik potpisao aneks ugovora za rekonstrukciju puta Lubnice – Jezerine težak 21 milion, a nije smio

Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je i da je aneks 2 ugovora, težak 21,6 miliona eura, potpisalo lice koje nije ovlašćeno da to uradi. Taj aneks je potpisao načelnik Odsjeka za građenje i rekonstrukciju državnih puteva u Upravi za saobraćaj, koji za to nije imao ovlašćenje, niti mu je to u opisu posla

Rekonstrukcija puta Lubnice–Jezerine mogla bi da uđe u anale. Naime, rok za završetak rekonstrukcije dionice dosad je probijen pet puta, cijena je sa ugovorenih 34,7 miliona porasla na preko 56 miliona, a Državna revizorska institucija (DRI) je utvrdila da je aneks 2 ugovora, težak 21,6 miliona eura, potpisalo lice koje nije ovlašćeno da to uradi. Taj aneks je potpisao načelnik Odsjeka za građenje i rekonstrukciju državnih puteva u Upravi za saobraćaj (UZS).

Ugovor o građenju zaključen je krajem 2016. godine i njegova vrijednost je bila 34,7 miliona eura. Do kraja 2021. godine izvršeno je plaćanje radova u iznosu od 31,2 miliona, da bi krajem te godine Uprava za saobraćaj obavijestila Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) o problemima na navedenom projektu i predložila zaključivanje aneksa 2 ugovora, kojim će se cijena radova uvećati za 21,6 miliona eura, a kao krajnji rok za završetak svih radova naveden je datum 20.10.2022. godine.

Od 2016. promijenila se četiri ministra

Tender za rekonstrukciju puta Lubnice–Jezerine raspisan je 2016. godine, kada je ministar bio Ivan Brajović, dok se radovi izvode od 2017. godine. Ugovor sa sarajevskim preduzećem Euro-asfalt potpisao je ministar saobraćaja Osman Nurković krajem 2016. godine, za cijenu od 34,7 miliona eura bez PDV-a. Država se odrekla PDV-a u ovom poslu. Do sada su se promijenila četiri ministra zadužena za ovaj projekat – Brajović, Nurković, Bojanić i Ibrahimović, a ubrzo će biti imenovan novi ministar, peti po redu, za čijeg će se mandata, nadamo se, završiti dionica kojom bismo se od Kolašina do Berana stizalo za pola sata.

Kada su radovi počeli, tadašnji premijer Duško Marković je na gradilištu rekao da je firma Euro-asfalt kredibilna, što garantuje da će projekat biti završen na vrijeme. Put još nije rekonstruisan, a poslednji rok je probijen u julu ove godine.

Inženjer građevinarstva Dušan Kokić tada je kazao da je razlog za novo kašnjenje nemogućnost izvođenja ključnih radova u tunelu Klisura i na mostu Jezerine u toku proljećnih mjeseci.

– Naime, velike količine padavina uslovile su povećanje nivoa podzemnih voda, što je onemogućilo izvođenje kasete za njihov odvod u tunelu – izjavio je Kokić za portal Adrija.

RTCG je prije dva mjeseca najavila da će radovi biti završeni do polovine oktobra, dok su u aprilu iz Vlade, tokom posjete gradilištu, najavili završetak do kraja ove godine.

– Usljed potrebe za zaključivanjem amandmana, Vlada Crne Gore je zaključkom zadužila načelnika Odsjeka za građenje i rekonstrukciju državnih puteva Uprave za saobraćaj da potpiše amandman br. 2 ugovora o građenju. Uvidom u Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Uprave za saobraćaj, u opisu poslova načelnika Odsjeka za građenje se navodi sljedeće: "Rukovodi, koordinira i usmjerava rad izvršilaca u Odsjeku. Vrši najsloženije poslove i odlučuje o najsloženijim pitanjima iz djelokruga rada Odsjeka. Sagledava tekuću problematiku i preduzima mjere u cilju izvršenja planiranih radova, razmatra pitanja koja pokreću izvođači radova i predlaže rješenja, utvrđuje opravdanost naknadnih i nepredviđenih radova, pribavlja saglasnost vodećeg projektanta na izmjene projektne dokumentacije, predlaže rješenja za sva stručno-tehnička pitanja, shodno Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata predlaže sastav komisije za tehnički pregled radova, kao i sastav arbitražne komisije, ostvaruje uvid u njihov rad, proučava njihove izvještaje i daje mišljenje i predloge po njima, vrši kontrolu količina obračunatih situacija za izvršene radove i ovjerava ih, učestvuje u tehničkom pregledu, konačnom obračunu i primopredaji objekata. Vrši i druge poslove po nalogu pretpostavljenog". Na osnovu citiranog opisa poslova utvrđeno je da zaduženo lice nema ovlašćenja za zaključivanje ugovora – utvrdila je DRI prilikom revizije završnog računa budžeta.

Kako su dalje naveli, kako je ugovor o građenju u ime države zaključen od strane ministarstva, prema članu 29 stav 2 Zakona o državnoj upravi, ministar predstavlja ministarstvo, upravlja i rukovodi njegovim radom.

– Shodno članu 8 Zakona o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, rukovodilac subjekta, radi realizacije poslovnih ciljeva iz nadležnosti subjekta, pojedine poslove i zadatke finansijskog upravljanja i unutrašnjih kontrola može rješenjem prenijeti na rukovodioce organizacionih jedinica ili druge zaposlene u subjektu. Takođe, na osnovu tačke 3 Uputstva o radu državnog trezora, ministar je lice postavljeno da rukovodi potrošačkom jedinicom i istovremeno je po službenoj dužnosti glavni službenik za finansije te potrošačke jedinice, dok je tačkom 9 navedenog uputstva propisano da glavni službenik za finansije može, putem pisanog dokumenta, prenijeti na drugog državnog službenika ovlašćenja ili obaveze koje su mu propisane uputstvom, za šta revizor nije dobio dokaz. Nepoštovanje navedenih tačaka dovodi do povrede nekoliko tačaka Uputstva o radu državnog trezora u dijelu finansijske kontrole tog uputstva. Preporučuje se da u ime države ugovore i amandmane zaključuju ovlašćena lica u skladu sa Zakonom o državnoj upravi, Zakonom o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru i Uputstvom o radu državnog trezora – navodi se u izvještaju DRI.

"Dan" je Upravi za saobraćaj juče poslao pitanja u vezi sa ovim navodima DRI. Tačnije, pitali smo ko je načelnik koji je potpisao ugovor, te da li je dobio ovlašćenje za to od resornog ministra. Krajem 2021. godine na čelu MKI bio je Mladen Bojanić, dok je od aprila 2022. godine na toj poziciji Ervin Ibrahimović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 21:35