Aliu i Ibrahimović / -FOTO: V. RATKOVIć
28/10/2022 u 14:16 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Istorijski dan za Crnu Goru": Najavljena izgradnja tunela između Rožaja i Peći

Ova dionica je od velikog značaja za turističke potencijale Plava i Gusinja, čije će ljepote biti otvorene za turiste, poručio je ministar Ibrahimović

Potpredsjednik Vlade I ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović danas je sa ministrom infrastrukture Kosova Liburnom Aliu potpisao Memorandum o razumijevanju i saradnji  za realizaciju infrastrukturnih projekata izmedju dvije države.

Kako je kazao Ibrahimović, akt podrazumijeva izgradnju tunela između Rožaja i Peći koji je od kapitalnog značaja za obije države a posebno za sjever Crne Gore.

- Buduća saobraćajnica će pružiti dobru povezanost izmedju naše zemlje, Kosova, Albanije i Makedonije, kao i Turske – rekao je Ibrahimović.

Ibrahimović je ocijenio da je ovo bio istorijski dan za Rožaje, Crnu Goru i Kosovo.

- Riječ je o dokumentu koji podrazumijeva višestruki značaj. Ovo je poruka jačanja bilateralne saradnje izmedju dvije prijateljske države. Memorandum podrazumijeva i privrednu, kulturnu, turistički i svaku drugu saradnju- naveo je on. 

Drugi dio projekta, kako je rekao Ibrahimović, odnosi se na izgradnju puta Plav – Dečani, koji će povezati i Peć.

- Najvjerovatnije je da i ovaj projekat podrazumijeva izgradnju jednog tunela. Ova dionica je od velikog značaja za turističke potencijale Plava i Gusinja odnosno Prokletija, čije će ljepote biti otvorene za turiste iz pomenutih zemalja. Ako tome dodamo da imamo izgradjen put prema Podgorici, bukvalno će cijela Crna Gora biti povezana sa Kosovom i šire. Treći projekat će se realizovati kada Crna Gora bude izgradila drugu fazu auto-puta, čime će biti povezan Kolašin sa Peći i Prištinom. Ovo znači da smo prepoznali preporuke EU, koje podrazumijevaju kvalitetnu infrastrukturu i ovim projekti će biti snažni generatori razvoja obje države. Značajno je što će Crna Gora i Kosovo, zajedno aplicirati za projekte prema investitorima i EU, kako bi lakše i kvalitetnije odradili ovaj posao. Time šaljemo poruku da ove dvije države koje su primjer dobrih bilateralnih odnosa, mogu da djeluju snažno i na ekonomskom planu – rekao je Ibrahimović.

Aliu je kazao da će buduće dionice olakšati putovanje građanima obije države.

- Riječ je o velikom projektu koji povezuje opštine, Peć i Rožaje, kao i tunel koji će povezati Plav i Dečane, čime će biti umnogome skraćeno putovanje i olakšan prevoz robe. Kroz ova dva projekta poboljšaće se ekonomski razvoj izmedju Crne Gore i Kosova – rekao je Aliu, ističući da će što prije početi konkretni radovi na realizaciji ovih projekata.

Predsjednik opštine Rožaje Rahman Husović očekuje da će crnogorska Vlada pružiti podršku za realizaciju ovih projekata.

- Očekujemo da Vlada uloži napor da ovaj projekat što prije krene prema evropskim fondovima i da u što kraćem roku dodjemo do ovih izuzetnih ciljeva. Ovi projekti će imati naročito turističke benefite, jednoj i drugoj strani – rekao je Husović.

Prema riječima potpredsjednika opštine Bijelo Polje Ernada Suljevića, ovaj projekat će imati veliki značaj i za ovu opštinu, jer će približiti turističke potencijale posjetiocima iz različitih država. 

Potpisivanju memoranduma su prisustvovali i predstavnici opština Gusinje, Andrijevice i Petnjice, kao i ambasadori dvije države.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 18:14