Vladimir Joković sa predstavnicima Svjetske banke / Ministarstvo
18/10/2024 u 16:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Nastavljen progres u okviru MIDAS 2 projekta, SB odobrila produženje

Svjetska banka (SB) će odobriti produženje trajanja MIDAS 2 projekta za 18 mjeseci, saopšteno je na sastanku ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimira Jokovića i predstavnika te finansijske međunarodne institucije.

Joković se sastao danas sa predstavnicima Svjetske banke, u okviru redovne misije za praćenje realizacije MIDAS 2 projekta, kao i pripreme novog projekta u okviru novog petogodišnjeg okvira za saradnju sa SB.

U ime Svjetske banke, na sastanku su bili službenik za operacije iz Kancelarije SB u Crnoj Gori, Denis Mesihović i vođa radnog tima SB za MIDAS 2 projekat Teklu Tesfaye.

image
Ministarstvo

- Drago mi je da ste se tokom prethodne dvije sedmice uvjerili da smo nastavili sa progresom koji smo zajednički potvrdili tokom prethodne misije u junu - kazao je Joković.

Na sastanku je usaglašeno da će Svjetska banka odobriti produženje trajanja MIDAS 2 projekta za 18 mjeseci što će omogućiti da započeti građevinski radovi na Nacionalnoj referentnoj fitosanitarnoj laboratoriji, kao i izgradnja dvije kuće poljoprivrede u Beranama i Pljevljima, budu kvalitetno realizovani.

image
Ministarstvo

Načelno je usaglašen okvir novog projekta, koji će osim izgradnje ribarske luke i postrojenja za preradu nusproizvoda životinjskog porijekla, podržati uspostavljanje još dvije regionalne kancelarije Direktorata za plaćanja u Nikšiću i Baru čime bi bio zaokružen sistem regionalnih kancelarija buduće Agencije za plaćanja u poljoprivredi. Okviran iznos novog projekta procijenjen je na 33 miliona EUR, dok bi trajanje projekta bilo pet godina.

- Usaglašeno je da će se sama izgradnja postrojenja za preradu nusproizvoda životinjskog porijekla finansirati u okviru novog projekta, dok će se u okviru MIDAS 2 projekta pripremiti sva potrebna projektna dokumentacija, kako za izgradnju ovog postrojenja, tako i za izgradnju ribarske luke na Rtu Đeran - navodi se u saopštenju.

Savjet za javne investicije: Više od 30 novih projekata biće u Predlogu kapitalnog budžeta za 2025.godinu

Predstavnici SB rekli su da su zadovoljni i napretkom realizacije MIDAS 2 projekta kao i ukupnom saradnjom sa Ministarstvom poljoprivrede, što je i potvrđeno novim petogodišnjim okvirom za saradnju sa Svjetskom bankom u kojem projekti ovog Ministarstva zauzimaju značajan udio.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. oktobar 2024 16:12