Organizovan drugi po redu ”MFIC Talks” događaj / - FOTO: MRZS
20/09/2024 u 18:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Nišić: Izmjene Zakona o radu osmišljene s ciljem unapređenja poslovnog ambijenta

Izmjene Zakona o radu osmišljene s ciljem unapređenja poslovnog ambijenta kroz jasnije definisanje prava i obaveza poslodavaca i zaposlenih, kazala je ministarka rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga Naida Nišić.

Savjet stranih investitora u Crnoj Gori povodom usvojenih izmjena Zakona o radu,  organizovao je drugi po redu „MFIC Talks” događaj, na kojem je govorila ministarka rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga Naida Nišić.

Kako je saopšteno iz Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga, razgovor je vodio Tamaš Kamaraši, predsjednik Odbora direktora Savjeta, a događaju su prisustvovali predstavnici kompanija članica Savjeta.

Ovo je bila prilika da neki od najznačajnijih stranih investitora iznesu stavove i postave pitanja u vezi sa uticajem novih zakonskih rješenja na poslovno okruženje i tržište rada u Crnoj Gori, dodaje seu saopštenju.

Nišić je istakla da su izmjene Zakona o radu osmišljene s ciljem unapređenja poslovnog ambijenta kroz jasnije definisanje prava i obaveza poslodavaca i zaposlenih.

Dodala je da je novim zakonom uvedeno razlikovanje minimalne zarade u odnosu na kvalifikaciju radnika, čime se, uz podršku poslodavaca, jača socijalna pravda na tržištu rada. Takođe, naglasila je važnost Nacionalne komisije za sprečavanje zloupotreba bolovanja, koja će pomoći u otkrivanju nepravilnosti u ovoj oblasti.

Predsjednik Odbora direktora Savjeta, Tamaš Kamaraši, podsjetio je da MFIC Talks koncept ima za cilj da približi predstavnike donosilaca odluka i stranih investitora što je osnov za uspostavljanje kvalitetnog dijaloga i intenzivnije saradnje.

(VIDEO) Nišić: Zakonske odredbe ne dozvoljavaju smanjenje penzije, benefite donosi i "garancija za mlade"

- Usvojene izmjene Zakona o radu direktno utiču na cjelokupni poslovni ambijent u zemlji. Zbog toga je bilo izuzetno važno da danas od ministarke Nišić dobijemo dodatna pojašnjenja, kao i da približimo stavove naših kompanija članica. Drago mi je što ministarka podržava i razumije važnost dijaloga između Vlade i privrede, posebno  u procesu kreiranja zakonodavnog okvira koji treba podsticati investicije i doprinositi održivom ekonomskom razvoju Crne Gore - istakao je Kamaraši.

Govoreći o usvojenim izmjenama Zakona o radu, ministarka Nišić je dodatno pojasnila neka od rješenja koja su posebno interesovale predstavnike kompanija članica Savjeta. Ona se posebno osvrnula na pitanje angažovanja sezonskih radnika, najavljujući novi Zakon o stalnom sezoncu, koji će omogućiti fleksibilnije zapošljavanje u sektorima kao što su turizam i poljoprivreda, gdje je manjak radne snage izražen. Ovaj zakon ima za cilj povećanje stope zaposlenosti i poboljšanje poslovnog ambijenta kroz efikasnije regulisanje sezonskog rada.

MFIC Talks koncept podržavaju patron članice Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori: Crnogorska komercijalna banka (CKB), One Crna Gora, Jugopetrol, Adriatic Marinas – Porto Montenegro, Luštica Bay i Ekonomik Accountants. Savjet stranih investitora postoji 15 godina i okuplja 41 kompaniju koje zajedno generišu oko 30% crnogorskog BDP-a, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 18:28