/ FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć
08/08/2022 u 10:47 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Željezarci: Dogovor ili radikalizacija protesta

Danas u 14 sati u Podgorici, održaće se sastanak predstavnika Tosjali grupe i potencijalnog kupca nikšićke željezare, biznismena Miodraga Davidovića

Danas u 14 sati u Podgorici, održaće se sastanak predstavnika Tosjali grupe i potencijalnog kupca nikšićke željezare, biznismena Miodraga Davidovića.

- Očekivanja radnika je da se napokon kaže da se fabrika preduzima. Radnici više nemaju strpljenja. Imali smo strpljenja, ne 66 dana od kad prostestujemo, nego deset godina- kazao je predstavnik radnika Ivan Vujović, piše RTCG portal.

On je istakao da posljednjih godinu dana nema proizvodnje.

- Mi se nismo bunili jer smo imali čvrsto obećanje od strane države, bivšeg ministra Jakova Milatovića i vlasnika iz Turske danećemo dobiti otkaze, da se čeka novi vlasnik- naveo je Vujović.

On je poručio da su radnici spremni za svaki vid radikalizacije protesta.

- Radnici Željezare neće dozvoliti da ostanu bez kore hljeba. Nadamo se da će napokon biti riješena ova agonija- rekao je Vujović.

Milan Kosović je istakao da su ranije dobili uvjerenja od države i premijra Dritana Abazovića da će se riješiti situacija u fabrici.

- Apelovao bih na gospodina Davidovića da maksimalno iskoristi svoje kapacitete i danas završi posao-  kazao je Kosović.

On je Davidovuću poručio da ako preuzme Željezaru da neće propasti i on, ni fabrika.

- Ovo je zadnji momenat za spas Željezare. Vjerujemo u nas i u njegove (Davidovićeve) i kapacitete njegovih partnera- poručio je Kosović.

Ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović rekao je nedavno, početkom avgusta, kako se nada da će biznismen Miodrag Daka Davidović kupiti nikšićku Željezaru, navodeći da država ipak ne može da ulazi u tuđi džep. Govoreći o tome hoće li do sjutra biti riješeni problemi željezaraca, te da li će kompaniju preuzeti Vlada i Miodrag Daka Davidović, Đurović je rekao da je riječ o privatnoj kompaniji.

(VIDEO) Davidović: Željezara ne može opstati ovakva, moramo da vidimo možemo li objekat pokrenuti

"Nažalost, mi smo nekako navikli da sa švedskog stola kapitalizma uzimamo samo ono što je dobro, a ono što je loše ne želimo da prigrlimo. Nadam se da će Davidović ući u investiciju kupovine Željezare. Ali, to su moja nadanja, a njegovi su novci", rekao je tada Đurović.

On je tom prilikom podsjetio kako je Davidović je juče realizovao prodaju Neksana kompaniji koja planira izvoz od oko 100 miliona eura, te zaposlenje 300 radnika.

"Davidović je negdje blizu odluke da sredstva reinvestira u kupovinu Željezare, ali nije naše da ulazimo u tuđi džep, posebno privatnika. Ostaje nada da će se ta investicija realizovati. On ima dobru volju, želju, odradiće još neke sastanke i nadamo se da će do te realizacije doći", istakao je tada Đurović.

Ministar je ukazao na probleme sa željezarama svugdje u svijetu, ističući kako ima informaciju da je željazara u Smederevu ugasila jednu peć.

- Došli smo da vidimo možemo li ovaj objekat pokrenuti. To smo činili kad je željezara imala 7.000 radnika, pa ćemo i sad kad ima oko 250. Moramo sledećih nekoliko dana vrijedno da radimo. Željezara ne može opstati ovakva kakva jeste. Da bi proradila moramo da investiramo u novi konti liv i novu valjaonicu. Sjutra će doći inženjeri i oni će napraviti detaljan uvid. Od vlade smo tražili da mi i naši partneri napravimo dovoljno solarnih kapaciteta da obezbijedi o dovoljno energije, ne smijemo ni od koga da zavisimo. Tražimo od epcg da kupujemo sjutra dok se mi ne osposobimo. Moramo obezbijedili da se revitalizuje sektori saobraćaja i energetike u željezari. Nadam se da će u sledeća tri dana nešto biti riješeno. Slijede mi sastanci u cedis- u i sa ministarkom novaković Đurović. Moramo da razriješimo i pitanje snabdijevanje vodom, vidjecemo ko je prenio vlasništvo nad jezerom liverovići na nekog drugog. Sledeće pitanje je kamenolom kod Budoša, tamo je obezbijeđivan kamen za našu krečanu. Treba nam ta koncesija.danas smo optimistični nego prethodnih dana i nadam se da će sve ovo biti povoljno riješeno. Ako nadležni donesu odluke ovih dana mi bi u sledećih desetak dana obezbijedili razgovore sa turskom firmom da bi to završili. Moramo spsutiti cijenu, jer da je ova oprema deset godina bila na čiviluku izgubila bi na cijeni. Za deset godina oprema je obezvrijeđena za najmanje 40 odsto. Investicija u sloarne panele i vjetropark u željezari je oko 100 miliona, ali ima partnera iz inostranstva. Time bi obezbijedili dovoljno struje za željezaru- kazao je nedavno Davidović, prenio je portal Dan.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:47