Министар економског развоја Горан Ђуровић / -SKUPSTINA CG
10/05/2022 u 09:29 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одбор за економију не може натјерати трговце да смање цијене

Када су у питању врсте мjера коjе Влада може да пропише у циљу ограничавања циjена, то могу бити одређивање максималне малопродаjне циjене, фиксне циjене производа и марже, казао је министар економије Горан Ђуровић

Скупштински Одбор за економиjу, финансиjе и буџет jедногласно jе подржао Предлог закона о привременим мjерама за ограничавање циjена основних животних намирница.

Министар економског развоjа и туризма Горан Ђуровић казао jе да jе Влада на сjедници 5. маjа закључила да остаjе при том предложеном акту.

– Предлагањем овог закона створен је законски основ за ограничење циjена производа од посебног заначаjа за живот и здравље људи у случаjевима постоjања озбиљних инфлаторних ризика, као и поремећаjа на тржишту – саопштио jе Ђуровић.

Истакао је да је законом предвиђено да Влада подзаконским актом утврди мjере ограничавања циjена, као и листу производа на коjе се мjере односе, уз обавезу преиспитивања одлуке једном у три мјесеца.

– Коjи ће се производи наћи на листи зависи од процjене Владе у датом моменту, али се свакако подразумиjева да су у питању основне животне намирнице. Када су у питању врсте мjера коjе Влада може да пропише у циљу ограничавања циjена, то могу бити одређивање максималне малопродаjне циjене, фиксне циjене производа и марже – додао jе Ђуровић.

Закон непрецизан и тешко примјенљив

Посланик Шеховић jе министру поручио и да је закон немогуће спровести, те да jе контрапродуктиван.

– Како ћете га примиjенити? Jесте ли незадовољни законским текстом или начином да се путем ове мjере интервише на тржишту – казао jе Шеховић.

Посланик ДПС-а Петар Ивановић оциjенио jе спорним што законски акт ниjе прецизан и питао jе на коjе производе се он односи.

– Jесу ли то производи на коjе jе ПДВ нула, седам или 21 одсто – питао jе Ивановић.

Нагласио је да ниjе сигуран да ће баш такво рjешење доприниjети краjњем циљу коjи се жели постићи.

Према риjечима Ђуровића, министарство jе развило посебну методологиjу праћења циjена на мjесечном нивоу, коjа се базира на подацима коjе добиjа од Управе за инспекциjске послове.

Он jе поручио да ће Влада приликом доношења одлуке водити рачуна о набавноj циjени производа, као и о малопродаjноj маржи, како трговци не би били на губитку.

Посланица ДПС-а Драгица Секулић сматра да, уколико се предложени закон не примиjени на специфичан начин, може доћи до несташице и повлачења тих производа са тржишта.

– Све док имамо слободно тржиште, тешко можемо некога натjерати да продаjе одређене производе по нижим циjенама – казала jе Секулић.

Посланик ДФ-а Деjан Ђуровић навео jе да се закаснило са законом jер су циjене подивљале у три мjесеца.

– Циjене неких производа су скочиле дупло, ако не и више. Морамо увести хитне мjере да се врате циjене на неки ниво коjи би грађанима био донекле прихватљив – рекао jе Ђуровић.

Посланик СД Дамир Шеховић казао jе да су циjене поjединих намирница порасле и до 75 одсто.

– Ово jе требало одавно да буде антикризна мjера, а акт би требало да се односи на робу наjшире потрошње – оциjенио jе Шеховић.

Он сматра да се закаснило са овим законом jер jе већ урушен животни стандард грађана.

Посланик СД Борис Мугоша сматра да jе предложени закон врло неодређен jер се не зна шта су производи од посебног значаjа и коjи су то производи.

Када су у питању подзаконски акти, рекао је да су до сада већ требало да буду припремљени.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:37