Лого Пошта Црне Горе / -фото: Пошта Црне Горе
17/05/2022 u 15:09 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одустали од заосталих потраживања: Пошта ДПС-у опростила преко 1.500 еура дуга

Пошта је против ОО ДПС Херцег Нови пред Привредним судом покренула поступак, али је недавно одустала од наплате како би спријечила повећавање трошкова поступка

Пошта Црне Горе одустала је од потраживања у износу од 1.528,20 еура које јој је дуговао Општински одбор Демократске партије социјалиста (ДПС) Херцег Нови још од марта 2008. године, саопштили су за "Дан" из овог државног предузећа.

Пошта је против ОО ДПС Херцег Нови пред Привредним судом покренула поступак, али је недавно одустала од наплате како би спријечила повећавање трошкова поступка.

Како истичу из Поште, правни основ jе намирење новчаног потраживања извршног повjериоца у износу од 1.528,20 еура, на име неизмирених, а доспjелих обавеза, насталих приликом коришћења услуга.

Прошле године реконструисали објекте након 40 година

Пошта је под новим руководством прошле године започела са реконструкцијом објеката широм Црне Горе, од којих су неки реновирани и након 40 година. Пошта такође води спор око имовине са Телекомом, који је настао након подјеле некада јединственог предузећа.

Независни ревизор је на извјештај о раду Поште за 2020. годину дао мишљење са резервом наводећи да је неопходно урадити репроцјену имовине и опреме која је урађена последњи пут 2010. године.

– Правни основ jе намирење новчаног потраживања извршног повjериоца на име неизмирених, а доспjелих обавеза насталих приликом коришћења услуга Поште Црне Горе, што jе утврђено на основу прегледа плаћених и неплаћених фактура. Овоме jе претходила опомена пред утужење и достављање ИОС (извод отворених ставки) – саопштили су из Поште ЦГ.

Из овог предузећа наводе да су подниjели предлог за извршење jавном извршитељу 25. новембра 2021, коjа jе по том основу дана 2. децембра 2021. дониjела рjешење о извршењу, коjим jе прихваћен у цjелости предлог за извршење.

– Извршни дужник на предметно рjешење о извршењу поднио jе приговор jавном извршитељу за виjеће Привредног суда Црне Горе, коjи jе усвоjен рjешењем Привредног суда да се поступак ипак настави као парнични. Приговор jе усвоjен због истакнутог приговора застарелости коjи jе истакао пуномоћник извршног дужника – наводи се у тужби коју је Пошта покренула против овог Општинског одбора ДПС-а.

Дуг jе, према наводима Поште, настао на основу три фактуре из марта 2008. године.

– Како jе у питању застарели дуг, Пошта jе преко пуномоћника обавиjестила суд да се одриче од тужбеног захтjева, како би се сприjечило даље увећање трошкова у судском поступку. По том основу Привредни суд jе 5. маја 2022. донио пресуду на основу одрицања – истакли су из Поште ЦГ.

ДПС је у Херцег Новом 2008. године био у опозициoним клупама.

Подсјећамо, Пошта Црне Горе је у претходне двије године пословала у плусу, па је тако у 2020. години остварила добит у износу од 842.128 еура, а у првих девет мјесеци 2021. године 318.000 еура.

На челу Поште од краја 2020. године, на мјесту извршног директора налази се Драган Туфегџић, некадашњи одборник Демократа Бар, док је прије њега ту позицију покривао Божидар Вуксановић (ДПС). Пошта ЦГ је у 100 одсто власништву Владе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:06