Breskve, berba / - MEDIABIRO
16/06/2024 u 10:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ostvareno 30 procenata ovogodišnjeg plana berbe breskve, cilj je opskrbiti domaće tržište dobrom robom

Ovogodišnja berba breskve u kompaniji “13. Jul-Plantaže” počela je 11. maja, te je riječ o jednoj o najranijih berbi te voćke.

Ovako ranom početku sezone berbe su svakako doprinijeli i povoljni agro-ekološki uslovi kao što su blaga zima i izostanak proljećnih mrazeva.

- Prvo smo počeli sa berbom naše najranije sorte – Pulchra. Definitivno su učestale padavine u maju mjesecu doprinijele nešto  bržem sazrijevanju i dozrijevanju plodova, te smo imali dodatnih zahtjeva kada je radna snaga u pitanju. Stalni radnici su u par dana bili angažovani na samoj breskvi kako bi sustigli pojedine sorte koje su pristizale i ranije nego što smo očekivali,” navela je za Media Biro Milena Peruničić, direktorica vinogradarsko-voćarske proizvodnje kompanije “13. Jul-Plantaže”.

image

Milena Peruničić

- MEDIABIRO
image

Breskve, berba

- MEDIABIRO

Ističe da su trenutno ostvarili 30 procenata ovogodišnjeg plana berbe breskve, što je, kako smatraju, dobra osnova za nastavak berbe.

- Ako nas vremenske prilike do kraja berbe posluže, cilj je da opskrbimo domaće tržište dobrom robom, koja je ove godine stvarno jako kvalitetna zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama i primijenjenim agrotehničkim i pomotehničkim mjerama. Kada se zadovolje potrebe domaćeg tržišta, breskva se dalje usmjerava na izvozna tržišta – Srbiju i Hrvatsku, kazala je Peruničić.

Kvalitetnom početku sezone berbe doprinijeli su vrijedni radnici, u najvećoj mjeri domaća radna snaga. Sezonu su počeli sa 15 berača, a kako se pojačavao intenzitet berbe povećavao se i broj radnika. Trenutno je na berbi angažovano oko 60 radnika, među kojima je najviše radne snage iz Srbije i regiona, a u posljednjih par dana prisutni su i berači iz Indije.

Ove godine se u berbi breskve oprobao i Radomir Milić iz Višegrada koji već više godina radi u voćnjacima, ali je do sada bio fokusiran na berbu jabuke i kruške.

- Sa uslovima i zaradom sam zadovoljan - koliko radite, toliko zaradite. S obzirom na to da se inače bavim voćarstvom već sam razgovarao sa neposrednim rukovodiocem i izrazio sam želju i za rezidbom i nekim drugim poslovima. Mislim da ću nastaviti i ove, ali i naredne godine sa radom na Plantažama, kazao je Milić.

image

Radomir Milić

- MEDIABIRO
image

Breskve, berba

- MEDIABIRO
image

Breskve, berba

- MEDIABIRO

Iz kompanije "13. Jul - Plantaže" podsjećaju da su sredinom maja raspisali konkurs za potrebnu radnu snagu od oko 100 radnika na berbi breskve koji je i dalje aktuelan i aktivan.

- Prosječne zarade se kreću od 20 do 30 eura, ali vrsni i dobri berači mogu da zarade i 50 eura dnevno. Za radnike sa teritorije Podgorice imamo organizovan prevoz sa stajališta - Sahat kula, i jedan besplatan obrok, dok za nerezidente imamo organizovan smještaj u našim paviljonima, tri obroka i refundiranje putnih troškova do mjesta odakle dolaze, pojasnila je direktorica vinogradarsko-voćarske proizvodnje, Milena Peruničić.

Iz “Plantaža” su i ovom prilikom pozvali sve zainteresovane da se prijave, te podsjetili da je od dokumentacije prilikom zapošljavanja potrebno priložiti: radnu knjižicu, kopiju lične karte, kopiju žiro računa.

Za starosne penzionere prilikom prijave potrebno je priložiti: kopiju rješenja o penziji,kopiju lične karte i kopiju žiro računa. 

Invalidskim penzionerima zakon ne dozvoljava da rade.

Za lica mlađa od 18 godina, pored gore navedene obavezne dokumentacije, potrebno je priložiti: ljekarsko uvjerenje i ovjerenu saglasnost oba roditelja.

Plantaže: Minus od 1,27 miliona eura najbolji rezultat u posljednjih nekoliko godina

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

25. jun 2024 19:02