Срђан Пејовић / - фото: Управа за шуме
03/06/2022 u 13:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пејовић: Шумарска мафија притиском и спиновањем покушава да врати старе привилегије

Према његовим ријечима, последице непочинстава шумарство као грана трпљеће дуги низ година

Од тренутка када сам постављен за ВД директора почетком октобра, против мене шумарска мафија оличена у лику бившег директора, бившег начелника за коришћење шума,појединих бивших шефова Подручних Јединица,секретарица и привилегованих концесионара, потпомогнута појединцима из медија блиских овом шумарском лобију води специјални медијску хајку,и покушавају разним медијским спиновима, подметањима и лажима да ме дискредитују у јавности  а све у циљу повратка на функције и враћање свега онога што сам урадио против овога шумарског лобија на почетак, поручио је Срђан Пејовић.

Поручио је да га неће поколобети,а  све доказе које је прикупио о вашим непочинствима је предао новом тужилаштву а има их много.

 - Навешћу само неке од њих. Када сам дошао , затекао сам велику анархију у одсјеку за коришћење шума,ниједан податак није био тачан и сравњен,због тога нам пријете милионске тужбе концесионара. И дан данас имамо проблем да сравнимо податке са концесионарима. Нисте усклађивали цијене са концесионарима од 2008 до данас, а имали сте уговорну обавезу да то урадите, или ако није могуће да раскинете уговоре.Ви то нисте радили, потписивали сте прилоге уговора по минималним цијенама и оштетили сте државу за преко 100 милона,а себи сте прибавили велику материјалну корист.Па неки од вас сада без проблема шаљу дјецу на студирање у Америку, и плаћају годишњу школарину од по 200 000 долара - нагласио је он.

Пејовић је истакао да су мијењали повлашћеним концесионарима лоша одељења за боља, четинаре за лишћаре и то све за минималну цијену, прилозима уговора, без анекса уговора који је морала да одобри Влада.

 - Уводили сте концесионара у одељења ван концесионих подручја са фалсификованим извођачким пројектима, примјер 9 одељење у Плаву, поднесена је кривична пријава од надлежног инспектора за шумарство против тадашњег начелника за коришћење шума и бившег директора. Спроводили сте незаконите јавне позиве гдје сте фаворизовали поједине дрвопрерађиваче блиске вама, и продавали државну имовину, јавно добро свих грађана Црне Горе углавном по минималним цијенама, и тако оштетили друге дрвопрерађиваче и државу Црну Гору за стотине милиона - набројао је он.

Нагласио је и да посебне накнаде нису обрачунате, нису достављане банкарске гаранције итд.

- Све је ово код тужилаштва и надам се да ће неко послије оволико година анархије одговарати за недјела које је организована криминална група починила против јавног добра грађана Црне Горе. Ја сам за ову годину увећао концесиону накнаду за 40% потписао споразум са концесионаром и прилоге послао на сагласност Влади, јавне позиве сам учинио законитим и правичним, цијена је главни критеријум, сви дрвопрерађивачи имају исту шансу на тендеру, а могућност корупције је елиминисана, чиме сам макар дјелимично ублажио ваше неправде и очигледну корупцију - навео је Пејовић.

Према његовим ријечима, последице ових непочинстава шумарство као грана трпљеће дуги низ година.

 - Са систематизованих 440 радних мјеста спали смо на 357. Имамо недостатак стручног кадра фали нам преко 30 инжењера за шумарство,плате инжењера су мале, и ако се неко одлучио из друге државе да дође да ради, бивши менадзмент разним спиновима путем медија а са циљем моје дискредитације покушава да отјера из Црне Горе. Ако је министар Стијовић са предходним ВД директором потписао или урадио нешто незаконито, процесуирајте сва ваша сазнања надлежним органима. Ја као магистар шумарства сам прихватио ову незахвалну функцију да нешто промијеним, немам неку моћ и утицај јер нисам члан ни једне политичке партије, али успио сам да успоставим неки  систем, упознао сам јавност и тужиоце са свим непочинствима , не сумњам у вашу моћ, вјероватно ћете успјети да вратите Управу за шуме под вашом ингеренцијом али више никада нећете моћи да радите како сте навикли - закључио  је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:41