sa presa / - D.S.
29/12/2023 u 18:37 h
D.S.D.S.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pekić: Vizija aktuelnog menadžmenta je jedinstvena Luka Bar

Mnoge investicije smo uspjeli da aktiviramo i do kraja dovedemo njihovu realizaciju. U izgradnji su dva skladišta, ali i nabavka nove mehanizacije, kazao je pomoćnik izvršnog direktora AD Luka Bar, Deda Đelović

Luka Bar 2023. godinu završiće pozitivnim rezultatom, aopštio je danas na konferenciji za novinare predsjednik Odbora direktora AD Luka Bar, Darko Pekić.

- Neophodno da dođe do objedinjavanja Luke Bar sa bivšim kontejnerskim terminalom, a ovaj proces je inače započet u mandatu prethodne Vlade na čijem je čelu bio Dritan Abazovič. Odradili smo sistematizaciju, pokrenuli proces provjere diploma zaposlenih prije nego što je to postala tema na državnom nivou. Od sledeće godine će Luka Bar stipendirati studente iz Fonda "Petrašin Kasalica", koje nosi ime nekadašnjeg izvršnog direktora jedinstvene Luke Bar u čije vrijeme je ovo preduzece imalo najbolje rezultate poslovanje, a između ostalog i rješavalo egzistencijalna pitanja zaposlenih primjerenom stambenom politikom. Vizija aktuelnog menadžmenta je jedinstvena Luka Bar - rekao je Pekić.

Prema riječima izvršnog direktora Ilije Pješčića prihod Luke u 2023. godini biće između 15 i 16 miliona eura.

- Poslovna strategija mendžmenta za narednu godinu je prije svega da održi ugovore sa dosadašnjim komitentima. Prošle godine smo imali rekordan poslovni rezultat zbog više okolnosti, sada smo u izazovnoj situaciji zbog aktiviranja konkurencije koja u 2022. nije mogla da radi na uobičajenom nivou. Imamo veliko infrastrukturna ograničenja, jer nama jednim vozom može doći samo 650 tona tereta, a do luke Konstanca, može da se preveze i 10.000 tona tereta. Imamo vrlo malu operativnu obalu, nama zbog dijeljenja bivše jedinstvene luke sada za transport tereta sa jednog na drugi kraj luke treba da se pređu četiri i po kilometra - naveo je Pješčić, dodajući da su uz konsultantsku pomoć Obalske straže SAD, pokrili kompletnu luku video nadzorom i u njoj više nema nepokrivenih tačaka.

Pomoćnik izvršnog direktora AD Luka Bar, dr Deda Đelović, rekao je da je Luka ušla u proces investiranja u obnovu lučke mehahanizacije, a da se obaveze prema usvojenoj strategiji razvoja ispunjavaju očekivanom dinamikom.

- Mnoge investicije smo uspjeli da aktiviramo i do kraja dovedemo njihovu realizaciju. U izgradnji su dva skladišta, ali i nabavka nove mehanizacije - kazao je Đelović.

Zamjenik predsjednika lučkog Odbora, prof. Marko Maraš, istakao je da su krenli u proces konsolidacije i valorizacije lučke imovine, počev od popisivanja i povraćaja poslovnih prostora i stanova, do oživljavanja sušare na Sutormanu i lučke ekonomije.

- U kontaktu smo sa potencijalnim partnerima koji su iskazali intresovanje za Sušaru i ekonomiju - kaže Maraš.

Članovi menadžmeta posebno su ukazali na problem zbog toga kako kažu, što su često u medijima stavljaju u kontekst šverca cigareta i droge, a kontejneri u kojima se krijumčare ove robe i nemaju nikakve veze sa AD Luka Bar.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:30