Privredna komora, logo / - FOTO: PKCG
05/12/2022 u 11:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

PKCG: Odluku o Opštem kolektivnom ugovoru ne donositi ishitreno i netransparentno

Iz PKCG su kazali da su se, povodom zaključivanja Opšteg kolektivnog ugovora, u javnosti mogli vidjeti i čuti istupi aktuelnih učesnika u socijalnom dijalogu, kojima se, kako su kazali, iznose neutemeljene tvrdnje i konstrukcije o njima

Iz Privredne komore Crne Gore (PKCG) uputili su apel akterima Socijalnog savjeta da, kako su kazali, ishitreno i netransparentno ne donose odluku o zaključivanju Opšteg kolektivnog ugovora (OKU). Pozivaju da se povedu široke konsultacije svih zainteresovanih strana, kako bi dobili akt koji neće dovesti u pitanje poslovanje privrednih subjekata, niti uspostaviti nejednak i različit tretman za iste ili slične poslove.

Iz PKCG su kazali da su se, povodom zaključivanja Opšteg kolektivnog ugovora, u javnosti mogli vidjeti i čuti istupi aktuelnih učesnika u socijalnom dijalogu, kojima se, kako su kazali, iznose neutemeljene tvrdnje i konstrukcije o njima.

-S tim u vezi, saopštavamo da ćemo se uvijek baviti privredom i njenim najboljim interesima. To ćemo činiti u svakoj prilici, pa i povodom zaključivanja Opšteg kolektivnog ugovora- navode iz PKCG.

Oni navode da tekst Opšteg kolektivnog ugovora nije dostupan privredi, i ističu, da to samo po sebi ruši principe transparentnosti, saradnje i dijaloga u vezi sa čijim donošenjem su, kažu, jasno iskazali stav privrede – kao najvećeg poslodavca u Crnoj Gori.

-Iz medijskih napisa može se zaključiti da će nakon potpisivanja Opšteg kolektivnog ugovora doći do uvećanja zarada za prekovremeni i dvokratni rad, rasta dnevnica od 80% za rad nedjeljom, izuzev u djelatnostima gdje je neophodno 24-satno radno vrijeme. Navedeno će neminovno dodatno opteretiti poslovanje privrednih subjekata, naročito u branšama značajno pogođenim posljedicama krize- kazali su iz PKCG.

Iz tog udruženja privrednika navode da ni u čemu ne žele da ospore zahtjeve sindikata, jer je, kako dodaju, zaštita prava radnika i interes privrednika.

-Međutim, upravo iz ovih razloga, želimo da se povede računa o očuvanju svih privrednih subjekata, a naročito mikro i malih, jer bi svako dodatno opterećenje dovelo do gubitka radnih mjesta- navodi se u saopštenju.

Iz PKCG pozivaju da se povedu široke konsultacije svih zainteresovanih strana, kako bi dobili akt koji neće dovesti u pitanje poslovanje privrednih subjekata, niti uspostaviti nejednak i različit tretman za iste ili slične poslove.

-U Komori vjerujemo da takav Opšti kolektivni ugovor nikome nije cilj. Stoga danas, nakon što smo isto učinili prema ministru rada i predsjedniku Vlade, još jednom upućujemo apel akterima Socijalnog savjeta, kojima je Ustav i Zakon dao u zadatak da se staraju o zaštiti ekonomskog i socijalnog položaja zaposlenih i poslodavaca, da ishitreno i netransparentno ne donose odluku o zaključivanju Opšteg kolektivnog ugovora. Cijenimo da u ovakvim uslovima na tržištu rada to nikome ne bi bilo od koristi. Ni državi, ni privednicima, ni sindikatima- poručili su iz PKCG.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:15