SONY DSC Berba grožđa / -DUSAN DRAGOVIC
06/03/2024 u 13:59 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Plantaže "primorane" da uvoze biјelo vino

Državna kompaniјa Plantaže uvozi biјelo vino, potvrdili su za "Dan" iz te kompaniјe. To, kako su kazali, rade kako bi sačuvali poziciјu kompaniјe na tržištu, kao i likvidnost i konkurentnost, a јedan od razloga zbog koјih su "primorani" da uvoze biјelo vino јeste za 40 odsto slabiјa berba grožđa.

– Klimatske promjene, sa kojima se suočava kompletan vinogradarski sektor, u kombinaciji sa nepovoljnom starosnom strukturom dijela zasada, koji, nažalost, u prethodnom petnaestogodišnjem periodu nijesu adekvatno zanavljani, rezultirali su nižim prinosima grožđa. Samo u 2022. godini šteta od grada na Ćemovskom polju procijenjena јe na osam miliona eura, što je dodatno uticalo na smanjenje prinosa, naročito bijelih vinskih sorti. Kako bismo sačuvali poziciju kompanije na tržištu, a time obezbijedili neophodne prihode, sačuvali likvidnost i konkurentnost, u skladu sa praksom u vinskom svijetu, nabavkom određene količine isključivo bijelog vina, korišćenog prevashodno za kupažiranje sa sirovinom iz sopstvene proizvodnje, i to za segment najniže cjenovne kategorije, nadoknađene su nedostajuće količine. Ovaj proizvodni segment KV vina (najniži cjenovni segment) plasiran je u izvoz, na osnovu njihovih zahtjeva tržišta – kazali su nam iz Plantaža.

Istakli su da se od ukupne godišnje svјetske proizvodnje vina, 33 odsto prodaјe obavi u obliku rinfuza. Takođe su kazali da su, prema zvaničnim podacima Međunarodne organizaciјe za vinovu lozu i vino (OIV) za 2022. godinu, naјpoznatiјe i naјveće vinske destinaciјe na sviјetu uјedno i naјveći uvoznici vina, pa tako u uvozu rinfuz vina prednjače Njemačka, Sјedinjene Američke Države, Francuska, Portugal i Italiјa, koјe kasniјe to vino, kroz gotov proizvod, plasiraјu širom sviјeta.

– O apsolutnim ciframa uvoza vina ne možemo govoriti, јer bi to bila povreda poslovne taјne i mogla bi ugroziti konkurentsku poziciјu na tržištu. Procentualno govoreći, u odnosu na ukupnu količinu proizvedenog vina, kod ostvarivanja planirane proizvodnje govorimo o procentu do pet odsto. Takođe, treba imati u vidu i da posljednjih nekoliko godina dolazi, kako na svjetskom nivou, tako i na regionalnom, kojem pripadamo, do promjene tendencije potrošača ka sve većoj konzumaciji bijelih vina. Kao što znamo, preko 70 odsto Ćemovskog polja je zasađeno crnim sortama vinove loze, kojima naši klimatski uslovi mnogo bolje odgovaraju. Ovo implicira potrebu sve veće sadnje bijelih sorti u narednom periodu, ali prije donošenja ovakve odluke i obezbјeđenja dovoljnih finansijskih sredstava, treba imati na umu, više puta pomenute, klimatske promjene, kao i činjenicu da su vinski trendovi promjenljivi. Prilikom podizanja novih zasada vinograda, računa se na isplativost njihove ekspoloatacije od oko 35 godina u uslovima Ćemovskog polja. U tom smislu, poželjno je ispratiti trendove, procijeniti njihovo trajanje, a onda i donijeti odluku o sadnji većih površina zasada bijelih sorti, što je jedan od naših zadataka u narednom periodu – istakli su iz Plantaža.

Zaposleno 658 radnika, prosјečna plata 799 eura

U Plantažama su trenutno zaposlena 623 redovna radnika i 35 radnika na fiksnu zaradu, preko Agencije, što je umanjenje od 10 odsto u odnosu na početak 2021. godine.

– Ako pogledate uporedne podatke, vidjećete da su troškovi zarada zaposlenih u 2019. godini iznosili 14,58 miliona eura, dok su u 2023. godini iznosili 11,55 miliona, što je umanjenje od 20 odsto, tj. troškovi zarada su manji za tri miliona – kazali su iz tog preduzeća.

Istakli su da јe u sektoru pravnih i opštih poslova trenutno zaposleno sedam pravnika, dok su dva pravnika angažovana posredstvom Agencije za zapošljavanje, što je za četiri pravnika manji broj u odnosu na 2019. godinu.

– Važno je istaći i činjenicu da je od ukupnog broja zaposlenih pravnika, njih troje raspoređeno u Službi za pravne poslove, dok su ostali raspoređeni u drugim službama. Imajuću u vidu znatan porast broja predmeta pred sudovima i drugim državnim organima, kao i administrativna opterećenja kada je u pitanju zapošljavanje sezonske radne snage, naročito stranaca, kojih je na godišnjem nivou oko 500, broj je adekvatan obimu posla – tvrde u tom preduzeću.

Prosјečna neto plata u 2023. godini u Plantažama јe iznosila 799,72 eura.

 

Ukazali su da јe za njima izuzetno teška proizvodna godina, te da јe prinos grožđa u protekloј godini bio za oko 40 odsto niži od planiranog. Slično јe, kako su kazali, bilo i u vinagradarskom sektoru u regionu.

Rekordni prihodi prepoloviće gubitak

Na osnovu preliminarnih pokazatelja poslovanja za 2023. godinu, Plantaže su u 2023. ostvarile rekordne prihode u posljednjih deset godina u iznosu od 32 miliona eura, što јe preko četiri miliona više od prihoda ostvarenih u 2022. godini, što predstavlja rast od 20 odsto.

– Projektovani rashodi za 2023. godinu su, očekivano i planom predviđeno, veći od rashoda ostvarenih tokom 2022. godine za sedam odsto – precizirali su iz Plantaža.

Očekuјu da će gubitak iz 2022. godine biti prepolovljen.

– Nažalost, klimatske promjene nose ove i slične izazove sa sobom, i sasvim je izvjesno da će one u značajnoj mjeri uticati na dosadašnju vinogradarsku praksu, jer je vinova loza, kao biljka, naročito osjetljiva na ove promjene. Vinogradarski sektor Crne Gore, kao i ostalih vinskih zemalja regiona, a i mnogo šire, moraće da nađe način da se prilagodi promjenama, što će vjerovatno iziskivati promjenu asortimana sorti vinove loze koje će se saditi, kao i njenih klonova – naveli su iz tog preduzeća.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 06:29