Велики скок цијена у јануару / -LAZAR RUZIC
25/02/2022 u 14:14 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Подаци Монстата за јануар: Храна и пиће скупљи 4,2 одсто

Наjвећи утицаj на мjесечну стопу инфлациjе имали су раст циjена хљеба и житарица, млиjека, сира и jаjа, поврћа, горива и мазива за моторна возила, меса, чврстих горива, воћа, уља и масти, рекли су из Монстата

Циjене производа и услуга личне потрошње, мjерене индексом потрошачких циjена, у jануару су у односу на децембар биле у просjеку више 1,3 одсто, показуjу подаци Монстата. Потрошачке циjене су у jануару у односу на исти мjесец прошле године у просjеку биле више 5,7 одсто.

– Наjвећи утицаj на мjесечну стопу инфлациjе имали су раст циjена хљеба и житарица, млиjека, сира и jаjа, поврћа, горива и мазива за моторна возила, меса, чврстих горива, воћа, уља и масти – рекли су из Монстата.

Потрошачке циjене су у прошлоj години, у поређењу са 2020, у просjеку биле више 2,4 одсто.

Посматрано по главним групама производа и услуга према намjени потрошње, у jануару jе, у односу на претходни мjесец, забиљежен раст циjена у групама храна и безалкохолна пића 4,2 одсто, алкохолна пића и дуван 1,8 одсто, превоз 1,2 одсто, остала добра и услуге 0,3 одсто, намjештаj, опрема за домаћинство и рутинско одржавање стана 0,2 одсто и здравље 0,1 одсто. Пад циjена забиљежен jе у групама одjећа и обућа 4,4 одсто, рекреациjа и култура 0,9 одсто и хотели и ресторани 0,4 одсто. Циjене осталих производа и услуга ниjесу се битниjе миjењале.

У односу на јануар прошле године цијене хране и пића су повећане за преко 11 одсто.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 15:00