/ -
28/03/2023 u 16:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Podrška za upravljanje otpadom u stočarskoj proizvodnji

Iz Ministarstva je saopšteno da je ukupno 100 hiljada eura na raspolaganju poljoprivrednim gazdinstvima koja ispune uslove javnog poziva, koji je otvoren do 5. maja

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kroz Agrobudžet za ovu godinu objavilo je danas javni poziv za dodjelu sredstava podrške za upravljanje otpadom u stočarskoj proizvodnji za tekuću godinu.

Iz Ministarstva je saopšteno da je ukupno 100 hiljada eura  na raspolaganju poljoprivrednim gazdinstvima koja ispune uslove javnog poziva, koji je otvoren do 5. maja.

 - Kako bi zahtjev za odobrenje projekta bio prihvatljiv za podršku mora ispuniti kriterijume koji se odnose na to da poljoprivredna gazdinstva koja u trenutku podnošenja zahtjeva za odobrenje projekta po ovom javnom pozivu, posjeduju najmanje pet uslovnih grla odnosno 50 ovaca, 50 koza, pet krava/bikova, deset junica) registrovanih u Registru za identifikaciju i obilježavanje životinja i Registru poljoprivrednih gazdinstava - navodi se u saopštenju.

Maksimalno prihvatljiva investicija iznosi šest hiljada eura uz budžetsku podršku do 50 odsto vrijednosti prihvatljive investicije, odnosno do tri hiljade eura.

- Pored iznosa podrške od 50 odsto još dodatnih deset odsto, odnosno ukupno 60 odsto za poljoprivredne proizvođače upisane u Registar subjekata u organskoj proizvodnji, zaključno sa 31. decembrom prošle godine - rekli su iz Ministarstva.

Dodatnih deset odsto ostvaruju žene nosioci poljoprivrednog gazdinstva.

- Prihvatljiva investicija po ovom javnom pozivu iznosi maksimum 40 eura po kubiku za prostor za čvrsti stajnjak i 45 eura po kubiku za osočne jame, odnosno 40 eura po kubiku za objekat za smještaj silaže - precizira se u pozivu.

Objekat za skladištenje stajnjaka je prihvatljiv za podršku ukoliko je izgrađen najmanje 50 metara od bilo kojeg bunara ili bušotine koja se koristi za dobijanje vode za ljudsku upotrebu i/ili najmanje deset metara od bilo kojeg vodenog toka.

- Sredstva podrške se isplaćuju nakon završene investicije u skladu sa uslovima i kriterijumima javnog poziva, a nakon administrativne i kontrole na licu mjesta - navodi se u saopštenju.

O svim uslovima i specifičnim kriterijuma prihvatljivosti za ovu vrstu podrške zainteresovani se mogu informisati kroz javni poziv koji se može preuzeti sa sajta Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 08:36