Порт оф Адрија / -Мина агенција
03/07/2021 u 08:45 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Порт оф Адрија није умањила имовину за 27 милиона еура

Ревизор није могао да утврди финансијске ефекте овог одступања на износе приказане у финансијским исказима укључујући потребне корекције за некретнине, акумулирани губитак, одложени порез, порез на добит, као и губитак

Независни ревизор TPA Audit Таx&Accounting дао је мишљење са резервом на финансијске исказе Порт оф Адрије (ПоА) за 2020. годину, из разлога што нису умањили вриједност имовине за чак 27 милиона еура. Због тога ревизор није био у могућности да утврди финансијске ефекте тог одступања на неколико ставки у извјештају.

– У финансиjским исказима су исказане некретнине, постројења и опрема у износу од 61,7 милиона еура. Током ревизије установили смо да је у претходним годинама, након промјене власничке структуре, новембра 2013. године, друштво одредило надокнадиву вриједност некретнина, постројења и опреме, што је на тај дан указало на обезврјеђење од 27 милиона еура. Међутим, друштво није исказало износ обезврјеђења у финансијским исказима у претходним годинама, нити у наредним годинама. Финансијски резултати друштва не указују на значајне промјене у годинама које слиједе, тако да нема индикација за додатно обезврјеђење некретнина, постројења и опреме – написао је ревизор у мишљењу.

Одредбе Закона о рачуноводству у Црној Гори, како су навели, прописују да је, у овим околностима, друштво дужно да процијени надокнадиву вриједност средстава и искаже обезврјеђење средстава гдје је то потребно.

– Порт оф Адрија није исказала такву процјену нити је исказала обезврјеђење по том основу, што представља одступање од одредби Закона о рачуноводству који се примјењује у Црној Гори. Нисмо били у могућности да утврдимо финансијске ефекте овог одступања на износе приказане у финанијским исказима укључујући потребне корекције за некретнине, постројења и опрему, акумулирани губитак, одложени порез на крају 2019. и 2020. године, обезврјеђења, трошак амортизације, порез на добит, као и губитак – појаснила је у мишљењу овлашћени ревизор Душанка Ивовић.

Коефицијент задужености 70 одсто

Приходи Порт оф Адрије лани су износили 6,5 милиона, трошкови пословања 3,6 милиона, а трошкови зарада и накнада 3,56 милиона, што је мање за пола милиона.

Лани је губитак био 1,7 милиона, чиме је акумулирани губитак достигао 30,2 милиона еура.

Дугорочна резервисања и обевезе износили су 28,2 милиона, од чега се на кредит код ЕБРД-а односи 18,5 милиона. Порт оф Адрија је од ЕБРД-а узела кредит од 20 милиона.

Актива и пасива износили су 72,8 милиона, а капитал 41 милион еура. Краткорочна резервисања и обавезе 3,2 милиона, обавезе по основу кредита 1,85 милиона.

Коефицијент задужености је 70 одсто и увећан је за три процента у односу на крај 2019.

Ревизор је Порт оф Адрији, којом од 2013. године газдује турски Глобал портс, скренуо пажњу на губитак у прошлој години од 1,7 милиона еура.

– Друштво има континуирану финансијску подршку од матичног друштва Глобал Лиман Ислетмелери која је неопходна за наставак пословања друштва. Матично друштво је доставило писмо подршке 5. фебруара у коме исказује намјеру да обезбиједи финансијску подршку друштву потребну за неометано пословање у периоду од 12 мјесеци од датума издавања извјештаја ревизора. Додатно између Глобал портс холдингса, које је матично друштво компаније Глобал Лиман Ислетмелери и ЕБРД потписан је "Deed of guarantee and indemnity" 26. фебруара 2018. године по коме Глобал портс холдингс гарантује да ће измирити овбавезе друштва премам ЕБРД уколико Порт оф Адрија не буде у могућности. Такође, истог дана је између ПоА и друштва Глобал Лиман истог дана потписан "Suboрdination deed" – истакнуто је у извјештају.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

12. maj 2024 22:31