/ - FOTO: CEFTA
06/03/2023 u 10:41 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Postignuti dogovori u cilju olakšanja trgovine voćem i povrćem na regionalnom tržištu

Učesnici su takođe definisali i najefikasnije pristupe za izradu planova za vanredne situacije specifičnih za štetočine i smanjenu učestalost kontrole uvoza

Potpisnice CEFTE postigle su nekoliko važnih tehničkih dogovora u vezi sa primjenom Odluke o olakšavanju trgovine voć em i povrć em, kako bi se stvorili uslovi za lakšu i bržu trgovinu ovim robama u regionu. Dogovori su postignuti na regionalnom sastanku koji je organizovao Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ), u okviru projekta „Podrška regionalnoj ekonomskoj integraciji“ u Budvi.

Predstavnici institucija zaduženih za politiku bezbjednosti hrane i zdravlja bilja iz svih članica CEFTE pokazali su visok nivo zajedničkog razumijevanja o daljem napretku u efikasnijoj primjeni Odluke kojom se olakšava sistem kontrole trgovine voć em i povrć em u privredama CEFTE. Njena puna primjena omoguć ić e skrać ivanje vremena za granične kontrole, kao i bržu isporuku proizvoda kupcima širom regiona.

Buduć i da se primjenom Odluke harmonizuju pravila koja regulišu proizvodnju i promet voć a i povrć a, projekat je podržao usklađivanje programa nadzora na svim tržištima. Ovo je omoguć ilo da članice po prvi put imaju sveobuhvatne rezultate istraživanja o statusu štetočina koje su obuhvać ene obavezujuć om regulativom

Evropske unije. Ovi rezultati su razmotreni na sastanku a dogovorena je i Zajednička lista voć a i povrć a koje podliježe fitosanitarnim sertifikatima. Učesnici su takođe definisali i najefikasnije pristupe za izradu planova za vanredne situacije specifičnih za štetočine i smanjenu učestalost kontrole uvoza.

Tanja Bošković , menadžerka projekta, GIZ: „Sprovođenje dogovorene regionalne Odluke o olakšavanju trgovine voć em i povrć em, koja je u potpunosti usklađena sa relevantnim propisima EU, napreduje. Dogovori postignuti u ova dva dana su veoma važni za dalje olakšanje kretanja robe širom regiona uz primjenu ciljanijih kontrola zasnovanih na riziku i kako bi se kontrole za bezbjednu i zdravu robu smanjile ili u potpunosti eliminisane”. Dalje unaprjeđenje zahtijeva intenzivne i trajne napore svih učesnica, jer čak i različita brzina usvajanja propisa EU može stvoriti dodatne prepreke za unutarregionalnu trgovinu, naglasila je ona.

Jerome Benausse iz Generalnog direktorata za susjedstvo i politiku proširenja Evropske komisije je podsjetio na dostignuć a radnih grupa, uz podršku projektnog tima, ocijenivši da su postignuti rezultati veoma značajni za proizvođače i potrošače na CEFTA tržištima. “Konkretni i značajni rezultati su već ostvareni u okviru projekta, a naročito su značajni izrada zajedničke liste voć a i povrć a za koje su potrebni fitosanitarni sertifikati, istraživanja na osnovu usjeva, istraživanja štetočina i planovi za vanredne situacije za štetočine. Zajednički pristup bezbjednosti hrane dodatno ć e ojačati kapacitet regiona da obezbijedi adekvatan nadzor trgovine dok se paralelno preduzimaju napori da se poboljša konkurentnost privreda u regionu”, dodao je on.

GIZ sprovodi projekat “Podrška regionalnoj ekonomskoj integraciji” u ime Evropske komisije i Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj. Projekat pruža podršku CEFTA strukturama u njihovim naporima da dalje prodube regionalnu ekonomsku integraciju i usklađivanje sa pravnim tekovinama EU. U oblasti programa uzajamnog priznavanja projekat pruža podršku CEFTA strukturama za sprovođenje odredbi Odluke o olakšavanju trgovine za voće i povrće. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
CEFTAVOĆEPOVRĆE
07. maj 2024 15:34