Potpisivanje sporazuma / - FOTO: CUP
26/02/2024 u 10:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Potpisan Sporazum o saradnji CUP-a i Turske privredne komore u Crnoj Gori

Olakšavanje trgovine i ulaganja između Crne Gore i Turske, organizovanje zajedničkih poslovnih misija, konferencija i radionica, razmjena informacija o poslovnim mogućnostima i tržišnim kretanjima, ključni su ciljevi obuhvaćeni potpisanim Sporazumom

Misija naših poslovnih asocijacija, Crnogorskog udruženja poslodavaca (CUP) i Turske privredne komore u Crnoj Gori (TPK) je unapređenje privredne, ekonomske saradnje i zajednički rad na unapređenju poslovnog ambijenta koji je preduslov uspješnih ekonomija, saglasili su se predsjednici CUP prof. dr Vasilije Kostić i predsjednik TPK Burhan Genç nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji između dvije poslovne asocijacije.

- Želimo da budemo partneri Vladi u kreiranju stimulativnog poslovnog ambijenta jer snaženje biznisa doprinosi razvoju ne samo ekonomije nego društva u cjelini - istakli su potpisnici Sporazuma.

Svečanosti je, kako je saopšteno iz udruženja, prisustvovao ambasador Republike Turske u Crnoj Gori Bariš Kalkavan sa kojim su o modalitetima dalje privredne saradnje razgovarali predsjednik UO CUP Jovan Lekić i članovi UO CUP Nazif Cungu i Miloš Golubović.

Olakšavanje trgovine i ulaganja između Crne Gore i Turske, organizovanje zajedničkih poslovnih misija, konferencija i radionica, razmjena informacija o poslovnim mogućnostima i tržišnim kretanjima, pružanje podrške privrednim društvima koja žele da uđu na crnogorsko ili tursko tržište, promovisanje razvoja zajedničkih preduzeća i strateških partnerstava između privrednih društava iz obje države, davanje doprinosa razvoju povoljnog poslovnog okruženja u Crnoj Gori i Turskoj, ključni su ciljevi obuhvaćeni potpisanim Sporazumom.

- Za crnogorska preduzeća potpisivanje Sporazuma je još jedan korak ka unapređenju privrednih odnosa između naših članica, ali i dvaju država - istakao je Kostić.

Saradnja, prema riječima Genća, obezbjediće da se unaprijede veze između turskih i crnogorskih privrednika.

-Pokušaćemo da stvorimo zdrav poslovni ambijent za privrednike iz obje zemlje i zato danas uspostavljamo institucionalnu saradnju. CUP je osnovan prije dvije godine i ima dosta snažnih članova, njihov godišnji promet je preko 3,5 milijardi eura. To je velika prilika za jačanje naših odnosa i TPK će biti apsolutno posvećena tom cilju - istakao je predsjednik TPK Burhan Genç.

Potpisnici su naglasili da vjeruju da će buduća saradnja dvije asocijacije doprinijeti boljim ekonomskim odnosima država i novim biznis mogućnostima kompanijama u obje države.

- Ovo je novi značajan korak ka uspostavljanju još snažnije saradnje crnogorskih i turskih preduzeća, stvaranje novih osnova za investicije kao i za prenos iskustava što će ukupno doprinijeti uspostavljaju snažnije ekonomske saradnje - istakli su predsjednici dvije asocijacije.

Sagovornici su se usaglasili da benefiti saradnje će biti višestruki.

- Postoje ogromni potencijali, sada ostaje na nama koliko ćemo moći te mogućnosti da iskoristimo - zaključili su potpisici Sporazuma naglašavajući da u ovom momentu ima preko 5.000 turskih preduzeća u Crnoj Gori, što je značajan potencijal, ali se nadamo da će on u budućnosti da raste.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 16:58