Позитивно мишљење / - РТЦГ
21/10/2021 u 15:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Позитивне оцјене за екстерну ревизију у Извјештају ЕК – Поглавље 32 „Финансијска контрола“

Државна ревизорска институција је у протеклом периоду значајно унаприједила комуникацију и сарадњу са кључним заинтересованим странама и ојачала своју контролну функцију над потрошњом јавних средстава

Сенат Државне ревизорске институције је на данашњој сједници разматрао Извјештај Европске комисије о Црној Гори за 2021. годину, Поглавље 32 – Финансијска контрола.

Сенат је изразио задовољство поводом позитивне оцјене дате у Извјештају Европске комисије у области екстерне ревизије. Државна ревизорска институција је у протеклом периоду значајно унаприједила комуникацију и сарадњу са кључним заинтересованим странама и ојачала своју контролну функцију над потрошњом јавних средстава.

У Извјештају се посебно истиче да „Државна ревизорска институција је значајно унаприједила своје капацитете и процедуре (ревизорске методологије) за спровођење различитих врста ревизија у складу са међународним стандардима. Она је такође успоставила основу за ефикасније праћење ревизорских препорука, као и за отворенију и транспарентнију комуникацију са Парламентом и општом јавношћу... Функционална, оперативна и финансијска независност Државне ревизорске институције (ДРИ) је заштићена Уставом и успостављена правним оквиром у складу са стандардима Међународне организације врховних ревизорских институција (ИНТОСАИ). На пољу квалитета ревизорског рада, ДРИ је усвојила Смјернице за избор финансијских ревизија и ревизија правилности за Годишњи план ревизија ДРИ, осигуравајући на тај начин да се планирање заснива на процјени ризика и јасно дефинисаним критеријумима... ДРИ је усвојила Средњорочни план ревизија успјеха за период 2020-2024. године, који се фокусира на циљеве одрживог развоја. Из овог разлога, у циљу јачања утицаја ревизорског рада, у јуну 2020. године ДРИ је усвојила Смјернице за израду, праћење и контролу спровођења ревизорских препорука.“

Државна ревизорска институција остаје у наредном периоду посвећена јачању квалитета ревизија, сарадње са заинтересованим странама, као и професионалном развоју ревизорског кадра.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 06:40