Жељко Рабреновић / -ZELJKO SAPURIC
04/08/2021 u 09:20 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Производња у Жељезари одложена, агонија радника се наставља

Радници ће бити упућени на плаћено одсуство до 5.септембра, уз исплату 90 одсто зараде. О томе се већ спремају рјешења, која ће запосленима бити послата на кућну адресу. То за нас значи само краткотрајну куповину времена. Агонија и неизвјесност су и даље присутни, рекао је Жељко Рабреновић

Власници никшићке жељезаре Тошчелик одлучили су да производни процес одложе за 5. септембар, а о томе су јуче из кадровске службе званично обавијестили и предсједника Синдиката Жељка Рабреновића.

– Радници ће бити упућени на плаћено одсуство до 5.септембра, уз исплату 90 одсто зараде. О томе се већ спремају рјешења, која ће запосленима бити послата на кућну адресу. То за нас значи само краткотрајну куповину времена. Агонија и неизвјесност су и даље присутни и апелујемо на надлежне да се ситуација у Жељезари што прије ријеши – казао је Рабреновић.

Због проблема на тржишту челика, а онда и због пандемије корона вируса, Тошчелик је производњу у никшићкој жељезари обуставио у марту. Два мјесеца касније, на састанку у фабрици, прихватили су предлог министра економског развоја Јакова Милатовића и Синдиката да док фабрика не ради запосленима исплаћују 90 одсто зараде. Представници Тошчелика и Синдиката недавно су разговарали о жељезари у Министарству економског развоја, које је тражило да се почетак рада одложи до 5.октобра. Наводно, тај период би био довољан да Милатовићев ресор постигне коначан договор са власницима турске Тосјали групе, чији је Тошчелик дио.

– Питао сам због чега су одлагање производње скратили на мјесец, а саопштено ми је да очекују да ће се ситуација ријешити у том року, а уколико не буде тако, да ће продужити на још један мјесец. Незадовољство радника је велико јер ово није рјешење – истакао је Рабреновић.

Милатовић је прије мјесец дана медијима казао да турски партнер за обнављање производње у жељезари тражи помоћ државе, односно годишње субвенциjе од пет до шест милиона еура. Њихов захтјев је био, како је тада рекао Милатовић, и да им продуже бизнис зону на десет година и додатно смање цијену струје.

Од око 270 запослених у фабрици, у наредних мјесец дана, по одлуци управе, на посао ће долазити двадесетак радника из сектора одржавања и набавки.

– Сектор одржавања треба да врши провјеру постројења, машина и погона, а набавка ће радити у случају неке евентуалне производње тамо почетком септембра. У одржавању је веома мали број радника, а задужени су за цијелу жељезару и тренутно је тај сектор најугроженији – рекао је Рабреновић.

Турски Тошчелик је имовину никшићке Жељезаре купио из стечаја за 15,1 милион еура. Обећали су трогодишње инвестиције од 35 милиона еура, производњу до 400.000 тона годишње и упослење до 550 радника.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 08:06