Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić / - UDRUžENJE PRAVNIKA
28/05/2023 u 14:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Promocija kapitalnog izdanja “Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić” u Sarajevu

Izdanje "Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić", posvećeno dvojici velikana čija je saradnja trajala skoro četvrt vijeka, sadržano u 4 toma i štampano na preko 2600 stranara, ranije je predstavljeno na Pravnom fakultetu UCG, Zetskom domu na Cetinju i Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

U organizaciji Pravnog fakulteta Univerzitata u Sarajevu, u utorak 30.05.2023. godine (u 17h) održaće se promocija četvorotomnog kapitalnog izdanja “Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić” autora akademika Zorana Rašovića, čiji je izdavač Udruženje pravnika Crne Gore. 

Na promociji, koja će biti organizovana u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta o ovom značajnom izdanju će govoriti: akademik Šerbo Rastoder (Crnogorska akademija nauka i umjetnosti), akademik Husnija Kamberović (Akademija nauka i umjetnosti BiH), Prof. dr. Meliha Povlakić (Univerzitet u Sarajevu, Pravni fakultet), Prof. dr. Branislav Radulović (Udruženje pravnika Crne Gore), Doc. dr. Mehmed Bećić (Univerzitet u Sarajevu, Pravni fakultet) i Doc. dr. Mirza Hebib (Univerzitet u Sarajevu, Pravni fakultet).

Učesnike promocije pozdraviće rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Skrijelj i dekanka Pravnog fajulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Zinka Grebo, a završno obraćanje imaće autor knjige - akademik Zoran P. Rašović redovni član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i profesor na Pravnom fakultetu u Podgorici.

Izdanje "Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić", posvećeno dvojici velikana čija je saradnja trajala skoro četvrt vijeka, sadržano u 4 toma i štampano na preko 2600 stranara, ranije je predstavljeno na Pravnom fakultetu UCG, Zetskom domu na Cetinju i Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. 

Na promociji u Zagrebu dekan Pravnog fakulteta prof. dr. Ivan Koprić istakao je da je autor knjige profesor Rašović "najutemeljeniji istraživač, najbolji poznavatelj i najobjektivniji analitičar dijela Bogišića".

Valtazar Bogišić, na poziv crnogorskog suverena izradio je Opšti imovinski zakonik za Knjaževinu Crnu Goru, koji je stupio na snagu 01-vog jula 1888. godine, a nakon toga, u razdoblju 1893 - 1899 bio je ministar pravde Crne Gore.

Izdavač knjige - Udruženje pravnika Crne Gore organizaciju promocije u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu, ističe kao još jedno vrijedno priznanje za izuzetan stvaralački napor i stvaralaštvo akademika Zorana Rašovića, ali ujedno i priznanje Udruženju pravnika, kao izdavaču, kojem je knjiga "Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić" dasada najznačajniji izdavački poduhvat i koje ove godine slavi jubilej - 90 godina od svog osnivanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 00:08