/ foto - M.L.V.
30/10/2023 u 12:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prosječna zarada u septembru 800 eura

Prosječna neto zarada u septembru je, u odnosu na isti mjesec prošle godine, porasla 11,4 odsto. Prosječna bruto zarada u septembru je iznosila 998 eura

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u septembru je, prema podacima Monstata, iznosila 800 eura i bila je 0,1 odsto veća u odnosu na avgust.

Prosječna neto zarada u septembru je, u odnosu na isti mjesec prošle godine, porasla 11,4 odsto. Prosječna bruto zarada u septembru je iznosila 998 eura.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u septembru u odnosu na avgust zabilježile rast od 0,8 odsto, proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile pad od 0,7 odsto”, navodi se u saopštenju.

Prosječna bruto zarada je u trećem ovogodišnjem kvartalu, u odnosu na drugo tromjesečje, zabilježila rast od jedan odsto.

Prosječne zarade bez poreza i doprinosa u septembru su u odnosu na avgust porasle u sektorima stručne, naučne i tehničke djelatnosti 2,4 odsto, prerađivačka industrija 1,6 odsto, umjetničke zabavne i rekreativne djelatnosti 1,5 odsto, poslovanje nekretninama 1,4 odsto, finansijske i djelatnost osiguranja 1,3 odsto.

Rast je zabilježen i u sektorima usluge smještaja i ishrane 1,2 odsto, ostale uslužne djelatnosti jedan odsto, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo i informisanje i komunikacije po 0,9 odsto i snabdjevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 0,6 odsto.

Pad prosječne neto zarade u septembru je, u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen u sektorima građevinarstvo 2,1 odsto, snabdjevanje vodom i upravljanje otpadnim vodama jedan odsto, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 0,9 odsto, zdravstvena i socijalna zaštita 0,7 odsto, vađenje ruda i kamena 0,5 odsto, državna uprava i odbrana: obavezno socijalno osiguranje 0,4 odsto, trgovina na veliko i malo; popravka motornih vozila i motocikala, saobraćaj i skladištenje i obrazovanje po 0,3 odsto.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 09:13