Радници јаме Биочки стан радикализовали протесте / ФОТО: БИЉА БРАШЊО
29/03/2022 u 19:26 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радници јаме Биочки стан радикализовали протесте: На рудокопу чекају неизмирене плате

И на окупљању прошле седмице смо поручили да испуњење наших захтјева чекамо до данас, како то нису испоштовали, радници су одлучили да до даљњег даноноћно бораве у просторијама фирме на Сеоцима, рекао је Кнежевић

Пошто пољска фирма Бумех није испоштовала рок за исплату заосталих плата, радници јаме Биочки стан на рудокопу Сеоца на јучерашњем збору одлучили су да радикализују протест. У просторијама управне зграде на Сеоцима, одлука је рудара, даноноћно ће боравити све док послодавац не испуни њихове захтјеве који се, осим исплате друге половине плате за јануар и цијеле фебруарске, односе и на измирење доприноса које им нису уплаћивали од септембра прошле године. Предсједник Синдикалне организације запослених у Биочком стану Обрад Кнежевић истакао је да Бумех упозоравају од почетка марта.

– И на окупљању прошле седмице смо поручили да испуњење наших захтјева чекамо до данас, како то нису испоштовали, радници су одлучили да до даљњег даноноћно бораве у просторијама фирме на Сеоцима – рекао је јуче Кнежевић.

Пољска фирма експлоатацију руде боксита из Биочког стана обуставила је 28. фебруара јер, како су тада радницима појаснили, немају новца за набавку горива нити других материјала за наставак рада. Прије десетак дана, а након притисака запослених, исплатили су им пола јануарске зараде, уз обећање да ће остатак исплатити за неколико дана. Потпредсједник Синдикалне организације Игор Крулановић казао је да су им из Бумеха јуче понудили исплату заосталог дијела плате за јануар, што су рудари одбили.

– Причали смо, али смо такав предлог одбили. Тражимо да нам исплате сва потраживања па ћемо пристати да одржавамо јамске просторије, другачије никако. Док не нађу рјешење даноноћно ћемо овдје боравити – поручио је Крулановић.

Замршени односи са Унипромом

Компанија Унипром метали Веселина Пејовића 2015. године купила је из стечаја имовину бивших Рудника боксита. Годину касније, осим на осталим рудокопима у Жупи никшићкој, покренули су производњу и у Биочком стану, рударском окну које је било затворено од 2008. године. По уговору са Унипромом експлоатацију у јами врши Бумех, који је и запошљавао раднике. Из пољске фирме су категорични да је новонасталу ситуацију проузроковала Пејовићева компанија која им за извршене и договорене обавезе дугује око милион еура због чега су је тужили Привредом суду. Из Унипрома су демантовали те наводе, истичући да партнерима нису плаћали само руду која им је испоручена са кречњаком. Извршни директор Бумеха Марћин Бонћински и прије неколико дана је истакао да новца за намирење радника немају јер им Пејовићева компанија дугује. Пољска фирма дугује и држави скоро 600.000 еура за порезе, због чега им је у фебруару блокиран рачун.

Рудари тврде да Бумех нема намјеру да настави производњу из Биочког стана, а да им је протеклих дана једини циљ да са рудокопа Сеоца одвезу машине, што им они неће дозволити.

– Радницима је дозлогрдило да више чекају на нешто што су зарадили. Забрињава то што међу њима има предлога за додатну радикализацију, па бих апеловао на послодавца да што хитније нађе рјешење за новонасталу ситуацију како не би дошло до тога – нагласио је јуче Крулановић.

На рудокопу Сеоца Бумех има око 110 запослених, од којих је њих петнаестак из Пољске, а остали су углавном бивши радници Рудника боксита. Рудари су истицали да су у односу на колеге из Пољске дискриминисани по питању плата које су им више него дупло мање, а притом раде на много тежим и компликованијим пословима од Пољака.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 15:05