Smokovac – Tuzi – Božaj / - FOTO: MONTEPUT
06/06/2024 u 08:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Raspisan javni poziv za izradu Idejnog rješenja dionice Smokovac – Tuzi – Božaj

Monteput je raspisao javni poziv za izradu idejnog rješenja brze saobraćajnice Smokovac – Tuzi – Božaj, dužine 23 km, saopšteno je iz kompanije.

Naglašavaju da je svrha izrade ove tehničke dokumentacije detaljno ispitivanje različitih varijanti i određivanje najboljeg koridora trase na potezu od petlje Smokovac do šireg reona graničnog prelaza Božaj.

- Cilj je da se kroz ovaj proces osigura sveobuhvatna analiza koja će obuhvatiti sve relevantne aspekte projekta, uključujući izgradnju, tehničke, ekonomske, funkcionalne, tehnološke, prostorne i ekološke faktore - navode u saopštenju.

Auto-putem od početka godine prošlo 877,9 hiljada vozila

Idejno rješenje, pojašnjavaju, treba da bude rezultat postupnog procesa koji osigurava objektivnu ocjenu svih aspekata projekta.

- Potrebno je odrediti trasu, postaviti temelje za izradu narednih faza projektne dokumentacije i utvrditi uslove za izgradnju ove saobraćajnice. Ova brza saobraćajnica ima za cilj da poboljša saobraćajnu vezu između Podgorice i Tuzi, kao i povezanost Crne Gore sa Albanijom. Takođe, njome će se omogućiti veza ovog dijela Crne Gore sa auto-putem Bar-Boljare, što će značajno unaprijediti regionalnu povezanost, ekonomsku saradnju i razvoj - kažu u Monteputu.

Nagkašeno je da će ovo idejno rješenje poslužiti kao osnov za određivanje preciznijeg položaja trase, donošenje konačne odluke o rangu i profilu saobraćajnice, kao i za definisanje koridora u Predlogu Prostornog plana Crne Gore do 2040. godine.

- Fokus rada Monteputa u ovoj godini je na izradi projektne dokumentacije, u tom kontekstu javni pozivi i tenderski postupci za izradu idejnih projekata i idejnih rješenja za više dionica, koji su u toku, su osnova za buduću izgradnju oko 260 km autoputeva i oko 220 km brzih saobraćajnica - zaključuju u Monteputu.

Više informacija pogledajte ovdje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. oktobar 2024 20:25