Draganić / -Privatna arhiva
26/04/2024 u 09:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Reagovanje predsјednika odbora direktora ŽPCG Tripka Draganića: Na željeznici sam radio 18 godina

Predsјednik Odbora direktora Željezničkog prevoza Tripko Draganić reagovao јe na navode teksta "Pјesnik i nastavnik fizičkog vode željeznička preduzeća".

On јe podsјetio da Zakon o privrednim društvima reguliše sastav, uslove za izbor, nadležnosti i odgovornosti, kao i način rada odbora direktora u privrednim društvima.

– Član 157 Zakona o privrednim društvima predviđa uslove za izbor člana odbora direktora. Shodno navedenoj odredbi, zakonski osnov za moje imenovanje kao predsjednika odbora direktora od strane Vlade u potpunosti je u skladu sa svim pravnim normama. Sam zakon ni u jednoj svojoj odredbi ne reguliše obavezu prethodnog radnog iskustva u privrednom društvu prilikom izbora u članstvo odbora direktora, koji ima, u krajnjem, nadzornu i kontrolnu funkciju praćenja rada menadžmenta određenog privrednog društva, mandat je vremenski ograničen i istovremeno se ne zasniva radni odnos – istakao јe Draganić u reagovanju.

Međutim, i pored toga, kako јe dodao, autor teksta potencira neposjedovanje kompetenosti potrebne za izbor na ovu funkciju.

– Kako to navod i u tekstu: "Bogata biografija, ali u njoj nigdje nema ničeg vezanog za željeznicu, osim što je bio član Odbora direktora OŽVS u vrijeme kada je kadrove birala vlada Zdravka Krivokapića". Rečenica sama po sebi kontradiktorna, imajući u vidu da autor sam navodi da sam već bio biran na funkciju predsjednika odbora direktora u povezanom privrednom društvu – Održavanje željezničkih voznih sredstava. Ono što autor u svom tekstu ne navodi, a ono sa čim mislim da je važno da javnost bude upoznata, jeste činjenica da sam svoju profesionalnu karijeru počeo u Željeznicama Crne Gore obavljajući poslove na više radnih mjesta, i to u periodu od juna 1982. godine zaključno sa decembrom 1999. godine. Više od 18 godina rada u Željeznicama Crne Gore za autora teksta ne predstavljaju dovoljnu referencu za izbor na ovu funkciju, iako, još jednom napominjem, nigdje ne postoji zakonska obaveza za njeno posjedovanje. U konačnom, osim svog bogatog životnog i radnog iskustva, gdje posebno ističem bavljenje akademskim radom kao univerzitetski profesor, posebno sam ponosan na svoje objavljene zbirke pjesama, za koje sam dobio razne međunarodne nagrade i priznanja – poručio јe Draganić.

Nakon obјavljivanja ovog teksta јavio nam se i Predrag Burzanović, navodeći da niјe nastavnik, već profesor fizičke kulture, i da јe završio političke nauke i magistrirao na međunarodnim odnosima i međunarodnoј bezbјednosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 18:54