/ -Фото: Дан
11/03/2022 u 08:23 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рудари из Жупе никшићке траже плате и пријете затварањем у јаму

За око 100 запослених фирма "Бумех" дугује плате за јануар и фебруар, а доприносе им нису уплаћивали последњих годину и по

Радници јаме Биочки стан, на рудокопу Сеоца, у Жупи никшићкој, протестом су јуче упозорили пољску фирму "Бумех" да им морају измирити дуговања, без обзира да ли ће бити настављена производња.

Експлоатација руде из Биочког стана, коју по уговору о сарадњи са компанијом Веселина Пејовића "Унипром метали" врши "Бумех", обустављена је 28. фебруара јер, како су радници јуче истакли, Пољаци због блокираног рачуна фирме нису имали новца да обезбиједе гориво за машине и друге неопходне материјале за производњу. За око 100 запослених "Бумех" дугује плате за јануар и фебруар, а доприносе им нису уплаћивали последњих годину и по.

– Блокиран им је рачун од 15. фебруара, а уколико га не одблокирају до 15. марта слиједи стечај. Ако то не реализију ми ћемо протесте радикализовати затварањем у јаму или на неки други начин. Никога не приморавамо да одржава производњу, али нам морају измирити заостала дуговања – казао је радник Дарко Бојовић.

Рудари су јуче, у управној згради на Сеоцима, имали збор на којем су очекивали да им пословодство саопшти позитивне резултате наводних преговора са Управом прихода и царина, која им је и блокирала рачун због дуга од преко пола милиона еура. Гарант "Бумеху" био је Унипром, али је због дуга Пољака и њима блокиран рачун.

image
-Фото: Дан

Представници пословодства радницима су, наводно, предочили да ће са Сеоца повући и радне машине, што им рудари неће дозволити.

– Поручујемо им да то нећемо дозволити док се дуговања према нама не измире. Послали смо и допис главном концесионару Веселину Пејовићу, власнику фирме "Унипром метали", код кога је наша фирма ангажована као подизвођач и чекамо одговор – рекао је потпредсједник Синдиката рудара Биочког стана Игор Крулановић.

Јама Биочки стан била је затворена од 2008. године, када су Рудници боксита били у власништву руског ЦЕАК-а, због којег је предузеће уведено у стечај. Пејовићева компанија имовину Боксита купила је из стечаја 2015. године, а производњу руде у Биочком стану са "Бумехом"покренули су септембра 2016. године. Рудари су јуче утврдили да је и у протеклом периоду било проблема у кашњењу зарада, те да, како је рекао радник Милорад Ђуровић, и од доласка Пољака раде у отежаним условима.

Директор „Бумеха“ у Црној Гори Марћин Берзински јуче је био у управној згради на Сеоцима, али је новинарима казао да ће на сва питања одговорити ако му се обратимо у писаној форми, што се није догодило до закључења овог броја „Дана“.

Редакцији расположиви број телефона директора „Унипром метала“ Радоша Лацмана био је искључен, па појашњење о новонасталој ситуацији нисмо могли добити ни од те фирме.

Приликом отварања јаме Биочки стан септембра 2016. године, свечану врпцу пресјекли су тадашњи премијер Мило Ђукановић и Веселин Пејовић који је тада казао да су са „Бумехом“ потписали уговор о сарадњи на 29 година. У реконструкцију и модернизацију свих објеката на Сеоцима, рекао је тада он, уложили су чак 13 милиона еура.

Међутим, рудари су јуче новинарима показали још увијек руиниране просторије некадашње кухиње која ни до данас није прорадила.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 12:51